Ny skräddarsydd lag ska rädda Berlusconi

Italiens premiärminister drar ett löjets skimmer över landet

NYHETER

Silvio Berlusconi vill stå över lagen.

Rättvisan jagar. Italiens premiärminister skräddarsyr nya lagar.

Den förra ogiltigförklarades. Nu försöker han igen.

Kampen mellan rättsapparaten och Italiens premiärminister är en följetong utan slut. En katt- och råttalek som ytterst handlar om allas likhet inför lagen.

I dag inleds en ny rond när Berlusconi och hans bolag Mediaset ställs inför rätta vid en domstol i Milano åtalad för skattebrott.

Premiärministern har meddelat att han inte tänker närvara eftersom har ska ta emot en rad statschefer på ett toppmöte om svält i Rom.

Fram till för några veckor sedan var rättegången omöjlig. Berlusconi hade låtit stifta en lag som i egenskap av premiärminister gav honom immunitet mot åtal.

Men så ogiltigförklarades lagen av Italiens författningsdomstol eftersom den ansågs bryta mot grundlagen.

Så lätt ger Berlusconi inte upp.

Nu har hans partivänner i senaten lagt fram ett nytt lagförslag som innebär att alla åtal där rättegången inte slutförts inom två år ska kastas ut från domstolarna och läggas på glömskans sophög. Totalt får en rättegång ta högst sex år från första till sista instans.

För säkerhets skull ska lagen gälla retroaktivt. Det vill säga för flera av de åtal som Berlusconi har hängande över sig.

Lagförslaget har tidigare förts fram av oppositionen för att snabba på Italiens notoriskt långsamma rättssystem. Nu plockas det upp av Berlusconis parti med perfekt tajming för att rädda sin egen ledare. Det verkliga syftet är så uppenbart att till och med en del av Berlusconis egna anhängare tycker han gått för långt.

Går lagen igenom hamnar skattefuskåtalet i papperskorgen liksom åtalet för att Berlusconi med dryga fyra miljoner kronor mutade en juridiske rådgivare att vittna falsk.

Oavsett vad man tycker om åtalen och Berlusconis eventuella personliga skuld är detta schackrande med rättvisan otroligt pinsamt för Italiens rykte som rättsstat, både internationellt och på hemmaplan.

Ett mer tydligt exempel på hur makten manipulerar lagar för egen vinning går inte att hitta i Europa.

Den politiska polariseringen mellan Berlusconis läger och motståndarna är så stark att alla normala hänsyn får ge vika när det gäller att behålla makten. Även om det sker till priset av att ett löjets skimmer dras över Italien.

Berlusconi ser varje åtal som ett utslag av politisk förföljelse. Rättsapparaten styrs av "kommunisterna" som vill komma åt honom.

Ordet rättvisa verkar inte existera i Berlusconis värld.