Rysslands president på Sverigebesök

Medvedev-Putin – en dubbelföreställning som lurar omvärlden

NYHETER

I dag kommer en babykindad man som inte skrämmer någon till Sverige.

Dmitrij Medvedev har gett Ryssland ett mjukare ansikte i världen.

Foto: Foto: AFP
Medvedev har blivit Rysslands ansikte utåt. En genial idé, skriver Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Jag vet inte om det är något de två kompisarna räknade ut när de delade upp makten mellan sig men idén har visat sig genial.

President Medvedev är numera Rysslands ansikte utåt medan premiärminister Putin i praktiken fortsätter styra med järnhand.

Internationellt har den här dubbelakten blivit en rysk succéföreställning.

Rysk björn

Putin behöver bara gå tvärs över ett rum för att skrämma slag på folk. I mångas ögon personifierar han myten om den hotfulla ryska björnen.

Medvedev framtoning är den rakt motsatta. Mjuk. Ofarlig. Lite osäker charm.

Normalt knappast några kvaliteter som går hem i världspolitiken. Men för Ryssland funkar det perfekt.

Medvedev platsar mycket bättre i toppmötenas fina salonger. Han går rakt och ser inte ut som en maffiaboss. Han ger Ryssland en mer liberal och mindre aggressiv framtoning.

Känslan hos de flesta är att Medvedev kan man resonera med och komma överens med.

Samtidigt är han lite svår att ta på allvar. Förmodligen är det därför hans Sverigebesök sker utan större spektakel.

Spel för galleriet

Tidskriften Forbes årliga lista över världens mäktigaste personer säger egentligen allt. Där ligger Putin på plats tre. På plats 43 hittar man Medvedev, platsen efter Rysslands vice premiärminister Igor Sechin.

Känslan av att det bara är ett spel för gallerierna förstärktes förra veckan då Dmitrij Medvedev höll sitt årliga tal till nationen för andra gången. Han betonade att Ryssland är i stort behov av att moderniseras på alla plan för att för första gången bli en nation "baserad på en demokratisk stats värderingar och institutioner".

– I stället för ett arkaiskt samhälle där ledarna fattar alla beslut och sätter alla regler ska ett samhälle av intelligenta, fria och ansvarsfulla individer växa fram, sa Medvedev.

Låter kanon. Om det inte vore för att verkligheten han själv varit med att forma ser väldigt annorlunda ut.

Rysslands politiska opposition är så gott som utraderad till förmån för Medvedevs och Putins parti Förenade Ryssland.

De som vågar sig ut på gatorna pucklas på av polisen och arresteras. Övriga blir förvandlade till statister eftersom de fullständigt ignoreras av de ryska medierna som nästan alla går i regimens ledband.

Fingrarna på kranen

De få journalister som vågar försöka berätta sanningen om vad som händer i Ryssland riskerar bokstavligen livet. Anna Politkovskaja var varken den förste eller siste reportern som mördades.

Just nu pågår en andra rättegång mot den redan fängslade före detta miljardären Michail Khodorkovskij. Enda syftet är att se till att finansmannen med politiska ambitioner sitter kvar i fängelset ett bra tag till och inte blir något hot mot Putin om denne väljer att ställa upp i presidentvalet 2012 eller 2016.

Ryssland fortsätter hota sina grannländer även efter ockupationen av delar av Georgien. Putin har ständigt fingrarna på kranen som stryper gasleveranser till Ukraina och Vitryssland.

I praktiken fortsätter Ryssland gå åt fel håll. I umgänget med omvärlden är bilden tack vare Medvedev den motsatta.

Teoretiskt kan det vara så att en djup klyfta är på väg att växa fram mellan Medvedev och Putin där de två står för helt motsatt utveckling i Ryssland.

I praktiken är att mjuke Medvedev bara en show för att säkra kompisarnas framtida makt.

ARTIKELN HANDLAR OM