Skadeskjuten Karzai svor presidenteden

Djup klyfta mellan Karzais löften och Afghanistans bistra verklighet

1 av 3 | Foto: FOTO: Scanpix
Hamid Karzai, till vänster, svär presidenteden i presidentpalatset i Kabul, Afgahnistan.
NYHETER

Klyftan blev djupare för varje mening Afghanistans president Hamid Karzai yttrade under sitt installationstal.

Klyftan mellan hans vackra ord och lovvärda intentioner och den bistra verkligheten utanför presidentpalatset.

Tre månader hann gå efter valet innan Afghanistans president kunde sväras in.

Månader fyllda av valfusk, bedrägerier och solkigt schackrande med resultatet. Till slut vann Karzai för att han var den enda återstående kandidaten.

Under tiden har mycket av hans legitimitet förstörts.

Del av problemet

När Karzai tillträdde 2002 efter att USA störtat talibanerna var han Afghanistans hopp om en framtid i fred. I dag är han själv en central del av problemet.

Afghanistan är inte ens i närheten att ha blivit den demokrati som västvärlden hoppades att Karzai med deras hjälp skulle lyckas leverera. De 3,5 miljarder kronor som senaste valet kostade känns bortkastade.

Istället för fred skakas landet av ett allt intensivare inbördeskrig. De runt 100 000 utländska trupperna har svårt att hitta motmedel mot talibanernas gerillataktik. Säkerhetsläget är katastrofalt. Centralregeringen i Kabul kan inte ens garantera att vägarna närmast huvudstaden är säkra.

Framstegen är få även på områden som prioriterats hårt av västvärlden.

Det räckte med att blicka ut över de 800 gäster som lyssnade på Karzai i presidentpalatset i Kabul. På första raden satt Hillary Clinton, USA:s utrikesminister. Sedan kunde åtminstone inte jag upptäcka en enda kvinna bland alla gubbarna.

Halva det afghanska samhället är osynligt trots alla miljarder i biståndspengar som går till att låta flickor gå i skolan och stärka kvinnornas rättigheter.

Prat och löften

I sitt tal gjorde Karzai sitt bästa för att måla upp en hoppfull bild trots alla problem. Han lovade att ta itu med korruptionen. Att sätta stopp för dem som bryter mot landets lagar.

- Jag ska skydda varje afghan så mycket jag kan, var i landet de än bor, sa Karzai.

Prat, prat. Löften, löften.

Precis vad Karzai levererat under sina år vid makten hittills. Ändå sa han vad alla ville höra.

Tyvärr talar det mesta för att det är det enda han kan åstadkomma även den kommande mandatperioden.

Bara häromdagen avslöjades att en av Karzais ministrar tagit emot 140 miljoner kronor i mutor för att ordna ett gruvkontrakt åt ett kinesiskt bolag.

Bad om ursäkt

Mest trovärdig var Karzai när han la sitt manus åt sidan och talade fritt ur hjärtat. Han tittade vänligt på Hillary Clinton och bad alla om ursäkt för sina misslyckanden och tillkortakommanden.

Han vet att han inte längre är USA:s älskling men att amerikanerna inte har något annat val än att jobba tillsammans med honom.

I en försoningsgest inbjöd han sina motståndare i presidentvalet, bland dem främste utmanaren Abdullah Abdullah, att delta i regeringen.

Karzai behöver all hjälp han kan få.

Inte minst nu när alltfler länder ifrågasätter om det verkligen är vettigt att fortsätta stödja en regim med så dålig demokratisk backning. Om det är värt att offra sina soldaters liv för ett Afghanistan där utvecklingen så tydligt är på väg åt fel håll.