Karadzic i rätten en kopia av Milosevic

"Han gör allt för att förhala rättegången"

1 av 2
Radovan Karadzic.
NYHETER

Fysiskt finns inte mycket till likhet. Men när jag ser Radovan Karadzic framträda vid krigsförbrytartribunalen i Haag är det ändå med en känsla av deja vu.

In i detalj kopierar bosnienserbernas före detta president sin kollega Slobodan Milosevic poser och taktik.

Karadzic uppträder med samma självsäkerhet. På gränsen till arrogans.

Han behandlar domarna som springschasar. Rynkar irriterat på pannan när han blir avbruten.

Precis som Milosevic försöker han dra ut maximalt på rättegången. Fördröjningstaktiken är lika uppenbar som irriterande.

Trots upprepade tillrättavisningar av domarna fortsätter Karadzic att ställa omöjliga och ovidkommande frågor. Med den skillnaden att domarnas tålamod inte är lika stort som det var med Milosevic.

Milosevic var den stora fisken. Hjärnan bakom 90-talets krig på Balkan som ledde till Jugoslaviens upplösning. Karadzic bär "bara" ansvaret för övergreppen i Bosnien 1992-95.

Långa avbrott

Rättegången inleddes redan i oktober förra året men det är först nu som de första vittnesförhören sker. Däremellan har det varit långa avbrott för att låta den misstänkte förbereda sitt försvar och hålla sin inledande plädering.

Mönstret med förseningar känns igen från rättegången mot Milosevic. Nu går det går snabbare utan att det för den skull slås några hastighetsrekord.

Till det bidrar att Karadzic precis som Milosevic sköter sitt eget försvar.

Läkaren som blev politiker är väl medveten om att det här förmodligen är hans sista föreställning. Hans enda chans att förändra omvärldens bild av honom som en skrupulös massmördare som bland annat var ansvarig för massakern i Srebrenica då 8 000 muslimska män dödades.

En sista show

Rättegången är en möjlighet att hålla en sista show inför hemmapubliken.

Han vill ta vara på tiden i rampljuset.

Även om intresset bland serber för att följa rättegången mot Karadzic inte är tillnärmelsevis lika stort som det var för Milosevic.

De flesta serber vill numera lämna krigen på balkan bakom sig. De ser inte längre Karadzic som en hjälte.

I likhet med Milosevic sitter han på Haagtribunalens häkte i Scheveningen en kort bilresa från domstolsbyggnaden dit han förs varje dag det är förhandling.

Privat dusch

Cellen är 15 kvm. Karadzic har egen kaffekokare, privat toalett och dusch. Han kan titta på satellit-TV från Serbien och får läsa tidningar. Minst en timme om dagen kan han vistas på utomhusgården.

Själv hävdar den före detta presidenten att han är oskyldig. Att serberna agerade i självförsvar därför att muslimerna planerade att göra en islamsk republik av Bosnien. Han ifrågasatte omedelbart det första vittnets trovärdighet. Kallade honom "oärlig" och "partisk".

Så där kommer det att fortsätta.

Precis som var fallet med Milosevic avlossade Karadzic personligen inga dödande skott. Det gäller för domstolen att bevisa att han låg bakom planeringen och genomförandet av folkmordet på tiotusentals muslimer. Att det inte kunnat ske utan hans medverkan.

Milosevic dog i sin cell 2006. Sex år efter att han greps och innan någon dom hann avkunnas.

Låt oss för offrens skull hoppas att Karadzic inte kopierar honom på den punkten.