Obama vill flyga till Mars

"Skarpa hjärnor ska konstruera nya rymdfarkoster men fortfarande har vi inga jetmorerer som klarar vulkanaska"

NYHETER

Vadå månen? USA ska ha skickat en bemannad rymdfarkost till Mars och tillbaka 2030.

President Barack Obama vill överträffa Bush och räknar med att få se en människa promenera på Mars under sin livstid.

Tajmingen för detta djärva initiativ kunde ha varit bättre.

Obama offentliggjorde sin nya politik för USA:s rymdorganisation Nasa samma dag som ett stort askmoln lamslog flygtrafiken i stora delar av västvärlden.

Det blir nästan lite komiskt.

Några av världens främsta hjärnor ska försöka utveckla nya rymdfarkoster, drivmedel och bärraketer som kan ta människan till Mars. Är det någon som undrar vad det är för fel på att försöka konstruera flygmotorer som klarar av vulkanaska?

Många hade trott att Obama på sikt tänkte skrota USA:s rymdsatsning. Nu siktar han istället högre än föregångaren George W Bush. Bush drog i gång ett program för att på nytt landa människor på månen. Det stoppar Obama.

– Vi ska ta ett språng in i framtiden, sa han. Inte fortsätta på den upptrampade vägen. Vi måste göra saker på ett smart sätt.

Bedrift

President John F Kennedy offentliggjorde sin vision om att landa en människa på månen samma år som Obama föddes, 1961. Målet uppfylldes redan 1969.

Kanske inte så konstigt att Obama inte går i spinn för att upprepa den bedriften mer än 40 år senare.

Men ända sedan dess har rymdprogrammet varit ett prestigeprojekt som förstärker supermaktsstatusen och ett sätt för USA att ligga i högteknologins framkant.

Därför hade det varit politiskt självmord för Obama att skrota månfärderna och den internationella rymdstationen utan att ersätta det med en ny vision.

Djärv

Nu framstår han som djärv och visionär.

Obama vill att privata företag ska ta över de mer rutinmässiga rymdresorna fram och tillbaka till den internationella rymdstationen. Nasa ska koncentrera sig på att bryta ny mark. Konstruera bärraketer för 2000-talet och nya farkoster som klarar den långa resan till Mars och tillbaka.

Obamas inledande mål är att för första gången skicka astronauter till en asteroid bortom månen. Han vill att det ska ske senast 2025. Målet är bemannade resor till Mars senast i mitten av 2030-talet och därefter att landa på planeten.

För att öka pressen på forskarna och göra tidsaspekten mer begriplig la han till.

– Jag räknar med att få uppleva det inom min livstid.

Asktåliga flygplan

Obamas plan kommer att tysta många av de kritiker som hävdat att presidenten är rymd- och teknikfientligt. Obama sätter nya offensiva mål. För första gången slår en president fast ett datum för när bemannade rymdfärder till Mars ska genomföras.

Rymdfärder är oerhört kostsamma. Ansvariga brukar hävda att resorna inte bara spränger människans gränser. Mycket av de som användas i rymden kommer senare mänskligheten till del i form av tekniska landvinningar som går att använda på jorden.

Kan vi hoppas att Marsäventyret ger flygplan som tål vulkanaska?