Terrorledare dödad en andra gång

"USA överdriver ofta betydelsen när al-Qaida ledare dödas"

NYHETER

USA har tendens att överdriva betydelsen när de dödar en al-Qaida-ledare.

När al-Zarqawi sköts ihjäl 2006 eskalerade istället terrordåden i Irak.

Vad säger att det blir annorlunda efter Abu Ayub al-Masris frånfälle?

Abu Ayub al-Masri.

Om han nu verkligen är död. Irakierna hävdade redan 2007 att de tagit livet av honom. Nu säger de sig ha dna-bevis och fingeravtryck.

Tillsammans med al-Masri ska också den mytomspunne motståndsmannen Abu Omar al-Baghdadi ha dödats. En person om vissa terrorexperter ifrågasatt om han ens existerar. Al-Bagdadi var den som 2007 utfärdade en belöning på 150 000 dollar till den som dödade den svenske konstnär Lars Vilks. Även al-Baghdadi har de irakiska myndigheterna tidigare dödförklarat flera gånger.

För att verkligen få omvärlden att tro på uppgifterna kallade Iraks premiärminister Nuri al-Maliki till presskonferens där de två skalperna "presenterades" med bilder före och efter deras död.

Ungefär samtidigt sa USA:s vicepresident Joe Biden att deras död "var ett dråpslag för terroristerna".

Jordhåla

De två uppgavs att ha hittats i en håla utanför Saddam Husseins hemstad Tikrit.

Om man ändå tror på uppgifterna så är det givetvis en framgång för USA och framförallt för Irak.

USA är noga med att påtala att det var irakierna själva som fick tipset om var de två terrorledarna fanns och som genomförde operationen (även om amerikanska soldater deltog).

Det passar USA bra att servera bevis för att de irakiska säkerhetsstyrkorna nu är mogna att själva ta över. Obama har redan börjat dra tillbaka de amerikanska trupperna och i slutet av 2011 ska alla amerikanska soldater vara borta.

Som vanligt drar USA och Irak väldigt stora växlar på en terrorledares död. När den förre al-Qaidaledaren i landet, Abu Musab al-Zarqawi till slut dödades 2006 firade USA som om motståndsrörelsen var besegrad.

De fick snabbt spotta ut champagnen.

Våldet ökade

Istället ökade våldet och terrordåden till en aldrig tidigare skådad nivå med al-Masri som ledare.

Senaste åren har den allmänna våldsnivån i Irak gått ner kraftigt. Men fortfarande inträffar terrordåd och självmordssprängningar så gott om dagligen. Inget talar för att al-Masris och al-Bagdadis död får stopp på det.

Däremot har al-Qaida i Irak försvagats de senaste åren. USA och de irakiska myndigheterna har lyckats "köpa" många av motståndsmännen genom att ge dem jobb. Al-Masris död kan i bästa fall ytterligare snabba på den försvagningen.

Bin Ladin i datorn

Det kan också gå åt andra hållet. Den som tar över efter al-Masri vill visa att organisationen lever. Dessutom befinner sig Irak i ett farligt läge just nu. Över en månad har gått sedan valet men det finns fortfarande inget färdigt valresultat. Omräkningar pågår vilket gör det mycket osäkert vem som ska styra landet framöver. Sånt skapar instabilitet vilket grupper som al-Qaida är experter på att utnyttja.

Intressantare än deras död är nästan uppgiften att det i al-Masris dator finns bevis för direktkontakt med det riktiga al-Qaidas ledare, Usama bin Ladin. Om det stämmer och informationen är färsk kan de ge oss nya insikter i hur aktiv bin Ladin fortfarande är. Och om han är i livet.