Zuma vågar inte ta itu med ANC:s svarta får

Malema representerar en ledartyp som Afrika sett mer än nog av

Foto: AP
Sydafrikas president Jacob Zuma och Julius Malema, ungdomsledare i ANC, som beskrivs som en uppviglare.
NYHETER

ANC verkar inte våga ta itu med sin uppviglare Julius Malema.

Det kan stå Sydafrika dyrt.

Malema är precis den sortens ledare som Afrika sett alldeles för mycket av.

I början av veckan lovade styrande partiet ANC att ungdomsförbundets ledare Julius Malema skulle straffas för att han den senaste tiden blåst under de rasistiska stämningarna i Sydafrika.

Trost förbud i domstol fortsatte han sjunga apartheiderans kampsång med textraderna "kill the boer" (boer=vit sydafrikan).

Han besökte Zimbabwes diktator Robert Mugabe och hyllade denne för politiken att konfiskera de vita farmarna jordbruk och dela ut marken till svarta. Malema vill genomföra samma "reform" i Sydafrika. Detta uppseendeväckande klavertramp gör han i ett läge när president Jakob Zuma har Afrikas uppdrag att medla mellan Mugabe och Zimbabwes demokratiska oppositionen.

Hatbrott

Malema dömdes för någon månad sedan till dryga böter för hatbrott efter att han uttalat sig nedsättande om en kvinna som anklagat president Jakob Zuma för våldtäkt.

Nyligen körde han under rasistiska tillmälen bryskt ut en BBC-journalist från en presskonferens.

Den 29-årige Julius Malema är en virvelvind av trubbel. ANC:s enfant terrible.

Än så länge är han "bara" ungdomsförbundets ledare, men Zuma har pekat ut honom som en framtida president i landet.

Vilket – om Malema fortsätter som i dag – vore en garanterad väg mot avgrunden.

Rasmotsättningar

Apatheidsystemet avskaffades först 1994. Malema är allt det som ett land med fortsatt starka rasspänningar inte behöver.

Istället för att i Nelson Mandelas anda uppmana till enighet och förståelse hetsar Malema mot de vita.

Istället för att visa att han är en god demokrat uppträder han med diktatorns fasoner.

Malema verkar i samma tradition som många av Afrikas forna och nuvarande envåldshärskare. Det är lätt att i honom se en framtida Robert Mugabe, Moammar Khadaffi eller Laurent Kabila.

Dyra kostymer

Han tycker sig stå över lagar och regler och gör precis som han själv vill. Han pratar som han bodde i en kåkstad men lever i ett av Johannesburgs fashionabla områden och går ständigt omkring i dyra kostymer.

Han söndrar och härskar för att själv skaffa sig mer makt.

Malema verkar medvetet bygga upp en position för att en dag ta över efter Zuma.

Många inom och utom partiet ser med oro på vad som är på väg att hända. Men ANC:s ledning törs inte agera kraftfullt.

Otorhetsaffärer

En förklaring är att Jakob Zuma står i tacksamhetsskuld till Malema. Ungdomsförundet stödde stenhårt Zuma i maktkampen mot förre presidenten Mbeki. Malema har personligen försvarat Zuma i dennes otrohetsaffärer och debatten om alla hans fruar.

ANC är också rädda att göra Malema till martyr. Många av hans åsikter delas av svarta sydafrikaner som är frustrerade över att snart två årtionen av svart styre gett dem så lite. De vita äger fortfarande marken. De kan leva gott medan många svarta bor i kåkstäder och har svårt att få mat för dagen.

I går hölls krismöte mellan Malema och ANC:s ledning. Efter det tonades talet om en reprimand ner. Allt verkar rinna ut i sanden.

Istället flög Malema i dag till Venezuela för att studera hur en av hans idoler, Hugo Chavez, förstatligat företag. Malema vill att staten ska ta över Sydafrikas gruvor.

Något som möjligen skulle gynna Malemas personliga ekonomi men knappast Sydafrikas.