Blev superstjärna över en natt - kan avgöra valet

"Ikväll måste Cameron stoppa Clegg"

Foto: AP
Labours Gordon Brown, de konservativas David Cameron och liberaldemokraternas Nick Clegg möts i en andra tv-debatt i kväll.
NYHETER

För en vecka sedan kunde han promenera oigenkänd på Londons gator.

I dag är liberaldemokraternas Nick Clegg, 43, Storbritanniens överlägsets mest populäre politiker. Britternas svar på Barack Obama.

Vad var det som hände?

Det har aldrig gått någon nöd på Nick Clegg. Hans halvryske pappa var en mycket rik bankdirektörer med skidstuga i Schweiz och slott i Frankrike. Mamma Hermance härstämmar från det holländska kungahuset. Även om hon under flera satt som krigsfånge i ett japanskt läger i Indonesien.

Inte så konstigt att Clegg växte upp i en skyddad verkstad och fick gå på landets finaste privatskolor. Han har en examen i socialantropologi från Cambridge-universitetet.

Redan där visade han intelligens och ledaregenskaper utöver det vanliga. Men inget större intresse för politik.

Efter inbjudan från en vän gick han tillfälligt med i Tory-partiet men det var mest för att de hade de bästa skoldebatterna. På fritiden föredrog han att spela tennis och agera amatörskådis i klassiska pjäser.

Lutade åt vänster

När Clegg lämnade skolvärlden lutade han åt vänster och började intressera sig för politik. Men yrkesrollen blev reporterns. Till slut på prestigefyllda Financial Times.

Hans stora chans dök upp tack vare familjens kontakter. Den brittiske EU-kommissionären Leon Brittan erbjöd den då blott 29-årige Clegg ett toppjobb i Bryssel som innebar en ledande roll i förhandlingsarbetet.

Jobbet blev en perfekt språngbräda in i politiken. Brittan såg Cleggs kapacitet och försökte övertala honom att gå med i det konservativa partiet. Men Clegg som var EU-anhängare vägrade gå med i ett Europaskeptiskt parti. Istället valde han de tynande liberaldemokraterna.

Toppadvokat

I samma veva träffade han sin spanska fru Miriam. Toppadvokat som i motsats till de andra partiledarnas fruar vägrar agera bihang till maken på valturné. Paret har tre barn.

Efter att Clegg valdes in i Europaparlamentet 1999 har karriären gått i raketfart. 2005 valdes han in i brittiska parlamentet och två år senare blev han partiledare.

Men för de flesta britter fortsatte han vara ett okänt ansikte. Ända till för en vecka sedan.

Då inträffade den historiska händelsen att de brittiska partiledarna för första gången möttes i en direktsänd TV-debatt.

Tog chansen

Efter visst dividerande bestämdes det att inte bara labours Gordon Brown och de konservativas David Cameron skulle få delta. Även Nick Clegg bjöds in.

Man kan lugnt säga att han tog vara på chansen. En underdog som golvade sina mer namnkunniga motståndare.

– Tror ni verkligen de här två partierna som käbblat inbördes i 65 år står för verklig förändring, undrade han retoriskt.

Sedan lät han Brown och Cameron angripa varandra medan han själv presenterade sig som en tredje väg. En väg ut ur krisen.

Han var rak, naturlig och orädd.

Superstjärna

Opinionsmätningar efter debatten visade att liberaldemokraterna ökat med upp till tio procent. En blygsam siffra jämför med ökningen av Cleggs personliga popularitet. 72 procent av britterna tycker han gör ett bra jobb. Jämfört med 18 procent för Brown och 19 för Cameron.

Från okänd till superstjärna nästan över en natt. Britterna har döpt det till "Cleggmania".

Cameron som länge setts som Storbritanniens svar på Obama har plötsligt fått lämna över den smickrande jämförelsen till Clegg. Han är det nya, fräscha ansiktet i britternas ögon. Mannen som står för "change".

Sänka uppstickaren

Ikväll måste Clegg visa att han lever upp till den nya rollen. Då hålls den andra TV-debatten av tre. Framförallt Cameron kommer att göra allt för att sänka uppstickaren som kan avgöra det valet.

Ju fler som röstar på liberaldemokraterna desto svårare blir det för Cameron att bli näste premiärminister.

Hur det än går kan inte Clegg längre promenera fritt på Londons gator.

FAKTA

Fotnot: Opinionsiffror för de olika partierna visar att de konservativa totalt sett ligger på 35 procent, liberaldemokraterna på 27 procent och labour på endast 25 procent. Källa: ITV News/The Independent.