Obamas syndabock

NYHETER

Amerikanska folket letar efter en syndabock.

President Obama gör det.

Nu har de hittat en och han är svensk.

För varje dag som oljan fortsätter att spruta ut ur det 16,5 centimeter breda hålet i Mexikanska Golfen växer katastrofen och den därav följande skandalen.

För skandal är det.

Hur kan BP få borra på 1500 meter djup utan att ha en fungerande katastrofplan om något går fel?

Att en rigg börjar brinna och olja börjar läcka okontrollerat måste väl ändå finnas med i beräkningarna när man ägnar sig åt djuphavsborrning. Då ska det inte behöva ta månader att stoppa läckan.

BP hade inte ens en den första "räddningskappan" klar. Det tog över två veckor att bygga den.

Som relativt nytillträdd BP-ordförande kan man inte begära att Svanberg ska ha koll på allt. Men som högste ansvarig i företaget är det på hans bord som problemen landar. Då gäller det att agera för de tio miljoner han har i årslön. Inte göra sig osynlig.

Brittiska tidningen Sunday Independent ställde förra veckan den för Svanberg pinsamma frågan; "Hur djupt måste vi borra för att hitta BP:s styrelseordförande".

I går citerade amerikanska TV-bolaget CBS Aftonbladets intervju med Svanberg i London tidigare i veckan. CBS påpekar att han svarade "inga kommentarer" på nästan alla frågor.

Då är vi inne på dag 54 av ett okontrollerat oljeutsläpp på kanske 8 miljoner liter per dag. Förmodligen det värsta världen skådat.

Trycket mot Svanberg ökar i amerikanska medier som fått blodvittring. Hans tystnad framstår som alltmer obegriplig och provocerande.

Av ett enkelt skäl är Svanberg mer illa ute än han anar.

President Obama står själv under starkt tryck från det amerikanska folket. I nuläget överskuggar oljekatastrofen allt annat han gör. I förlängningen kan den hota hans omval 2012.

Därför måste det synas att presidenten är beredd att ta i med hårdhandskarna mot de ansvariga. I det spelet ingår att Obama hela tiden kallar BP för British Petrolium.

I början var det BP:s VD Tony Hayward som fick bära hundhuvudet. Ganska snart började amerikaner vända sin ilska mot president Obama som skällde på BP men samtidigt verkade stå handlingsförlamad på sidlinjen. Om det är något amerikanerna inte vill se så är det sin president hjälplös.

När Obama hudflänger den amerikanska staten för att den varit för flat mot oljebolagen får han det att låta som han själv är utomstående kritiker. Sanningen är att Obama varit president i över ett år när läckaget började. I den rollen är det han som har ansvaret över myndigheterna. Intrycket blir att han skyller ifrån sig.

Därför kan Obama behöva Svanberg som offerlamm.

ARTIKELN HANDLAR OM