Illegal invandring har blivit het potatis i USA

"Med tio procents arbetslösa konkurrerar invandrare och amerikaner om låglönejobben"

NYHETER

Mexikaner dör vid gränsen varje dag.

Men det är sällan de blir skjutna av amerikanska soldater och orsakar diplomatisk kris.

När det fanns gott om jobb i USA var den illegala invandringen inget problem - nu är den en het potatis.

Om skotten varit en del i kriget mellan knarkligorna hade ingen höjt på ögonbrynen.

Nu kom dödskjutningen kommer bara en dryg månad efter att delstaten Arizona antagit en ny och kontroversiell anti-invandringslag.

Lagen ger polisen rätt att stoppa människor på gatan som de tror är illegala invandrare och begära att få se deras papper. Har de inga papper kan de deporteras över gränsen tillbaka till Mexiko.

När lagen antogs fördömdes den genast av president Barack Obama och många andra kritiker i USA. Lagen anses bryta mot grundläggande medborgerliga rättigheter och leda till rasdiskriminering.

Ändå gick det inte många veckor förrän Obama beslöt att skicka ytterligare 1 200 soldater till den dryga 300 mil långa gränsen mot Mexiko för att stoppa illegala invandrare.

Folkligt missnöje

Det är svårt att inte se åtgärden som ett sätt att möta det nya folkliga missnöjet i USA mot illegal invandring.

Sedan tidigare pågår bygget av en 112 mil lång "mur" mellan USA och Mexico som ska stoppa invandringen.

Under många år såg USA genom fingrarna med de illegala immigranterna från framförallt Mexiko. De fyllde ett behov när det fanns en stark efterfrågan på billig arbetskraft, speciellt i jordbruket. USA var och är ett land som alltid hyllat invandring men efter finanskrisens härjningar råder delvis nya tongångar.

I augusti 2007 var arbetslösheten 4,6 procent. I dag är den runt tio procent och trots att ekonomin vänt finns inga tecken på att arbetslösheten sjunker. Vanliga amerikaner konkurrerar nu med invandrare om låglönejobben. Plötsligt har de illegala invandrarna blivit ett hot mot vanliga amerikaners försörjning.

Känner sig hotad

Amerikaner oroar sig också alltmer över att spanska språket är på väg att ta över i delar av USA. Av 300 miljoner amerikaner har 42 miljoner spanska som första språk. I vissa områden dominerar spanskan. Det vita USA känner sig hotat.

Det nya stämningsläget gör att Mexiko ser extra allvarligt på dödsskjutningen av tonåringen och en annan illegal invandrare som gränspolisen attackerade med elpistol så att han dog.

Under hela 2008 dödades eller skadades fem illegala invandrare av den amerikanska gränspolisen. Hittills i år är det redan 17.

Avgörande

– Vi tänker göra allt i vår makt för att skydda våra migranters rättigheter, säger Mexikos president Felipe Calderon.

Mexikanska myndigheter fruktar att de två dödsfallen ihop med övriga åtgärder signalerar en ny och hårdare amerikansk politik.

Inkomsterna från de mexikaner som arbetar i USA är helt avgörande för Mexikos välstånd. Många skickar hem pengar till familjen som är kvar i Mexiko. Ett stopp för det penningflödet skulle leda till social oro i USA:s södra grannland.