Storpolitiskt bråk flyttar till fotbolls-VM

Gör Nordkorea bra ifrån sig går propagandaapparaten i tokspinn

NYHETER

Finns det ett mer tydligt tecken på att en nation är isolerad och bankrutt än när man måste stjäla TV-signalen för att folket ska få se fotbolls-VM?

Bråket mellan Nord- och Sydkorea har flyttat till Sydafrika.

Senaste veckorna har spänningen stigit till Kalla kriget-nivå på Koreahalvön. Detta efter att en internationell utredning presenterade bevis för att Nordkorea torpederade ett sydkoreanskt örlogsfartyg tidigare i år och dödade 46 besättningsmän.

Nordkorea hotar med gammaldags kommunistretorik att förvandla Sydkorea till ett eldhav. Sydkorea har svarat med att sätta upp högtalare vid gränsen som sänder ut propaganda mot Nordkorea.

Striden mellan de två ländernas har nu flyttat till Sydafrika och fotbolls-VM. För första gången har båda nationerna kvalificerat sig till ett fotbolls-VM samtidigt.

Normalt brukar Sydkorea (som har TV-rättigheterna till VM för hela Koreahalvön) se till att TV-sändningarna även når Nordkorea. Men gå grund av det spända politiska läget just nu så strandade förhandlingarna. Länderna har mer eller mindre brutit förbindelserna med varandra.

VM-guld

I motsats till på hemmaplan ligger Nordkorea väldigt lågt i Johannesburg.

Inget snack om att med hjälp av "den käre ledaren" Kim Jong-il göra tio mål mot Brasilien eller vinna VM-guld.

Landet har annars en tradition av att framställa sig själv - eller åtminstone ledningen - som superidrottsmän. För några år sedan hyllade nordkoreanska media golfspelaren Kim Jong-il. Han påstods ha gått runt en 18 håls golfbana på 23 slag.

Denna form av löjligt överdriven propaganda är mest för inhemskt bruk.

Däremot är slutenheten densamma för det nordkoreanska laget i Sydafrika. Inga utländska journalister tillåts på träningarna.

Stoppa avhopp

Lagledningens uppgift är att till varje pris stoppa avhopp bland spelarna. Det skulle innebära badwill för nationen.

Ingen får gå ut ensam. Alla tränar, äter och gör allting annat ihop. Familjen därhemma är en annan bra hållhake.

Inför avresan har alla spelare informerats att deras familjemedlemmar kommer att gripas och sättas i arbetsläger i händelse av att spelaren hoppar av utomlands.

Det är inget tomt hot. När en hög partifunktionär hoppade av för ett antal år sedan greps 3 000 personer varav många inte hade en aning om att de var släkt med avhopparen.

Äta sig mätt

Avhoppsrisken är ändå begränsad. Man kan också utgå ifrån att samtliga spelare har privilegier som inte gäller vanliga nordkoreaner. Som att alltid kunna äta sig mätt.

Senast Nordkorea spelade i fotbolls-VM var 1966 i England. Då gick man sensationellt till kvartsfinal. En liknande prestation i dag skulle få propagandamaskinen i Pyongyang att gå för högtryck.

Viktigast blir ändå att göra minst lika bra ifrån sig som Sydkorea eller bättre.

Vem har sagt att fotboll och storpolitik inte har med varandra att göra?