Hur mycket olja tål havet?

Samhället måste kräva både hängslen och livrem

NYHETER

Hur mycket olja tål egentligen havet runt Mexikanska Golfen?

Utsläppets storlek verkar accelererar med hastigheten hos en trimmad Ferrari.

Värst av allt – oljespillet fortsätter med oförminskad styrka i minst två månader till.

Först var det några hundra tusen liter om dagen. Sen blev det två miljoner som blev fyra miljoner som blev åtta miljoner som nu kan bli sexton miljoner liter svart, tjock olja som varje dag rinner ut i Mexikanska Golfen.

Hur mycket tål egentligen havet?

Jag ställde frågan till Åke Hagström, chef för Havsmiljöinstitutet i Göteborg. Han menar att oljeutsläppet innebär att vi i praktiken asfalterar delar av havet och stränderna.

– Allt högre liv som kommer i kontakt med oljan dör. Stora värden går förlorade men så småningom börjar maskrosor tränga upp ur asfalten. Tänk dig att vi skulle asfaltera Sverige. Naturen dör inte men den förändras.

Majonäs

En del av oljan dunstar. Annat blir till en fet majonäsblandning av olja och vatten. Eller till små droppar som så småningom äts upp av organismer i vattnet. Men allt detta tar tid.

Ju mer sol och värme desto snabbare går processen. Lyckligtvis är området runt oljeläckan både soligt och varmt.

Under Gulfkriget 1991 släpptes enorma mängder olja ut i Persiska Viken. Ingen vet riktigt hur mycket.

– Men i dag är spåren av oljan nästan helt borta, säger Åke Hagström. Efter 2-3 år kunde man bada igen.

Nonchalans

Kanske är den viktigaste lärdomen av oljeläckan i Golfen inte den enorma omfattningen av utsläppet utan hur lättvindigt samhället gett sitt klartecken till att borra på de här djupen och med vilken nonchalans BP tagit sig an uppgiften.

Ännu vet vi inte exakt vad som fick oljeriggen att explodera för två månader sedan men tillräckligt mycket är känt för att slå fast att BP tog genvägar med säkerheten.

– Världen kan inte acceptera att det här tillåts, menar Hagström. Om man borrar på stora djup krävs hängslen, livrem och lite till. De stora bolagen måste bevisa att det klarar det. Samhället måste ta en aktivare roll.

Inspektioner

Tendenser åt det hållet börjar redan skönjas. President Obama har förbjudit all djuphavsborrning under 150 meter fram till november.

Storbritannien har fördubblat sina inspektioner på borrtornen. Franska och kinesiska oljebolag moderniserar sin utrustning.

EU-kommissionens president José Manuel Barroso menar att även Europa måste förbereda sig på att hantera ett liknande oljeläckage.

Under tiden fortsätter oljan att flöda ur borrhållet. Just nu beräknas utsläppen till åtta miljoner liter per dag. Men om säkerhetsventilerna på 1 500 meter djup tas bort eller havererar kan utsläppen öka till 16 miljoner liter.

Genskjuta

De två avlastningshålen som borras för att försöka genskjuta läckan blir klara tidigast någon gång i augusti.

Om operationen lyckas.

Borrhålen måste träffa en yta som är mindre än 20 centimeter i diameter. På flera tusen meter djup. Någon plan för om detta misslyckas verkar inte finnas.

Under tiden breder asfalten ut sig i naturen.