Vågar Obama sparka frispråkig general

Orealistiska mål för att lyckas i Afghanistan bakom McChrystals uttalanden

NYHETER

President Barack Obama är offentligt i luven på sin viktigaste militär, generalen Stanley McChrystal.

I dag måste presidenten bestämma sig; har jag råd att sparka honom?

I vågskålen ligger chansen till framgång i kriget i Afghanistan.

Wolfgang Hansson.

Den hårdföre 4-stjärnige generalen har rykte om sig att vara en rätt råbarkad typ som hellre befinner sig vid fronten än på ett tjänsterum i Pentagon. Osedvanligt rak och frispråkig. Egenskaper som gjorde att Obama gav honom ansvaret för en ny strategi i Afghanistan.

Nu visar det sig att McCrystal varit lite väl frispråkig. I en månad har han låtit en journalist från magasinstidningen The Rolling Stone följa McCrystal och hans innersta krets på nära håll. Artikeln slog ner som en bomb i Washington.

I den hånar generalen och hans medarbetare vice president Joe Biden, andra av Obamas medarbetare inklusive ambassadören i Kabul och Obamas särskilda sändebud Richard Holbrooke.

Ny strategi

Uttalandena är av den arten att Obama under normala omständigheter utan tvekan sparkat McChrystal.

Nu kommer bråket vid en extremt känslig tidpunkt. USA är i startfasen av en ny strategi i Afghanistan som Obama utformat i nära samarbete med McChrystal. En planerad storoffensiv mot talibanerna i storstaden Kandahar ligger i pipeline.

Att i det läget sparka högste ansvarige militären vore att direkt spela fienden i händerna. Men presidenten måste samtidigt visa var skåpet ska stå. Låter han sig utmanas på det här sättet utan att vidta åtgärder framstår han som en svag ledare. En rejäl avhyvling och offentlig förnedring är oundviklig.

Orealistiska

Obama har dessutom ont om tid. När valrörelsen för presidentvalet 2012 inleds vill han kunna visa på rejäla framgångar i kriget. Han har lovat väljarna att börja dra tillbaka trupperna redan om ett år.

I Obamas brådska hittar vi också orsaken till McChrystals frustration och förklaringen till de arga utfallen mot den amerikanska statsledningen.

McChrystal tycker att Obamas krav på honom är orealistiska. Efter nio år av misslyckanden och motgångar i Afghanistan går det inte att vända utvecklingen på ett år. Den som får ta skiten om försöket misslyckas är general McChrystal.

Skjuta civila

Samtidigt är han pressad av sina egna soldater som inte alls gillar den nya strategin som går ut på att skydda den afghanska civilbefolkningen.

De amerikanska soldaterna kan inte längre kalla in luftstöd hur som helst. Hur och när de får avlossa sina vapen omges av många fler restriktioner. Allt för att minska risken att USA av misstag bombar bröllopståg eller skjuter ihjäl oskyldiga civila. Upprepade misstag som gjort amerikanerna hatade. Nu får soldaterna istället ta större risker.

McChrystals och Obamas mål med den nya strategin är att vinna det afghanska folkets "hearts and minds". Då - är uträkningen - kommer afghanerna att vända talibanerna ryggen och USA och väst kan vinna kriget.

Men det måste gå snabbt för annars äventyras Obamas omval.

Hemliga

McChrystal har tillbringat större delen av sitt militärliv i specialstyrkornas hemliga värld. Han fick äran av att USA till slut lyckades spåra och döda al-Qaidas ledare i irak, Abu Musab al-Zarqawi. Han har den unika erfarenheten av att både leda krig och bekämpa terrorism.

Inte sedan Harry Truman för mer än ett halvsekel sedan kickade General Douglas MacArthur efter bråk om strategin i Koreakriget har en amerikansk president under krigstid sparkat sin högste militär.

Vågar Obama göra samma sak?