Barnsoldat inför rätta på Guantanamo

"Borde han inte fått vård istället?"

Foto: Scanpix
Omar Khadr blir den första barnsoldaten på mycket lång tid som ställs inför rätta i västvärlden.
NYHETER

Han var bara 15 år när han greps och skickades till Guantanamo.

Omar Khadr blir den första barnsoldaten på mycket lång tid som ställs inför rätta i västvärlden.

Borde han inte ha fått vård istället?

Omar Khadr är en av de mest kontroversiella fångarna som fortfarande sitter i fånglägret på den amerikanska Guantanamobasen på Kuba.

Inte för vad han gjort utan för att han var så ung när han fördes dit.

I åtta år har han suttit fängslad utan rättegång. Enligt internationell lagstiftning ska soldater under 18 år behandlas som offer och få rehabilitering istället för straff. Något en rad internationella experter inte varit sena med att påtala.

Inte sedan andra världskriget har en barnsoldat åtalats för krigsförbrytelser i väst.

Tortyr

Nu har en amerikansk domare beslutat att det är ok att använda erkännanden som Khadr hävdar att han gjorde under tortyr. Militärtribunalen mot honom inleds i dag.

Khadr greps efter en intensiv amerikansk attack mot ett al-Qaida läger i Khost i Afghanistan i juli 2002. Han anklagas för att i samband med attacken ha kastat en handgranat mot en amerikansk soldat som dödades. Själv sårades Khadr svårt vid attacken.

Han fördes först till Bagrambasen i Afghanistan för vård och förhör. Därefter skickades han till Guantanamo trots att han bara var 15 år och rimligen borde ha betraktats som barnsoldat.

Under de inledande förhören erkände Khadr att han kastat handgranaten. Senare har han tagit tillbaka dessa erkännanden och sagt att de skedde under tortyr och hot.

"Ingen talibankrigare"

Khadrs far anses av USA ha stått al-Qaidas ledning nära. Han flyttade familjen mellan deras hem i Kanada och Afghanistan flera gånger.

– Khadr är ingen talibankrigare, säger hans advokat Dennis Edney till nyhetsbyrån AP. Han är en unge som sattes i en väldigt olycklig situation.

Rättegången blir intressant ur en rad aspekter.

Det är den första militärtribunalen som hålls på Guantanamo sedan president Barack Obama lovade att lägret skulle vara stängt redan i början av 2010 och gjorde om lagarna.

Obama var tvungen att backa om stängningen av Guantanamo på grund av starkt motstånd i kongressen mot att flytta de återstående 176 fångarna till ett fängelse på det amerikanska fastlandet.

Orättvis

Rättegången blir ändå ett test på om Obamas utlovade ökade öppenhet fungerar i praktiken.

Förhandlingarna – som bevakas av 32 journalister – kan ge en intressant inblick i hur en Guantanamovistelse påverkar internerna. När Khadr först kom till Guantanamo uppges han varit mycket samarbetsvillig. Hans advokater hävdar att han förändrats kraftigt under de åtta åren och inte tror att han kan få en juste och rättvis prövning.

I ett brev till en av sina advokater skriver Khadr att han hoppas rättegången ska visa hur orättvis processen är.

Lögn

Under Bushåren hävdade USA hela tiden att bara "de farligaste av de farliga" skeppades till Guantanamo. Ett argument som genom åren undergrävts av att hundratals av fångarna släppts utan att ställas inför rätta.

Nu riskerar den lögnen att exponeras ytterligare när man ställer en då minderårig inför rätta för att ha kastat en handgranat i en stridssituation. Är det ens ett krigsbrott?