Här avvärjer Venezuela och Colombia ett storkrig

Nytt ansikte blev skillnaden mellan liv och död

Venezuelas Hugo Chavez träffade Colombias nye president Juan Manuel Santos.
NYHETER

Nyss stod de på randen till krig.

Fyra timmar öga mot öga mellan Venezuelas Hugo Chavez och Colombias nye president Juan Manuel Santos räckte för att gräva ned stridsyxan.

Ett nytt ansikte blev skillnaden mellan liv och död.

Santos står för nästan samma politik som sin föregångare Alvaro Uribe. Båda är starkt konservativa, försöker med alla medel bekämpa vänstergerillan Farc och sitter mer än gärna i knäet på USA.

Santos var till och med utrikesminister i Uribes regering.

En avgörande skillnad finns mellan de båda männen.

Personkemin.

Uribe kom inte alls överens med vänsterrevolutionären Hugo Chavez. De två var som hund och katt. Tålde inte varandra.

Anmälde Chavez

Det sista Uribe gjorde innan han lämnade presidentposten i slutet av förra veckan var att anmäla Chavez till internationella brottmålsdomstolen i Haag och Interamerikanska domstolens för mänskliga rättigheter.

Innan dess ägnade de två männen två år åt att successivt föra sina länder till randen av krig.

USA-fientlige Chavez började mullra när Colombia lät amerikanska trupper använda baser på sitt territorium.

Uribe anklagade Chavez för att låta den colombianska Farc-gerillan etablera baser i Venezuela, nära den 225 mil långa gränsen mot Colombia. Baser dit de kunde retirera utom räckhåll för den colombianska armén.

Störta

Uribe var övertygad om att Chavez ville störta den konservativa regeringen i Colombia som en del av sin vision om ett vänsterinriktat Latinamerika där Chavez kunde spela rollen av en modern Fidel Castro.

Chavez å sin sida tolkade anklagelserna om att upplåta baser till Farc som en krigsförklaring och skickade trupper till gränsen. I juli bröts de diplomatiska förbindelserna.

Många bedömare ansåg ett krig i det närmaste oundvikligt.

För bara några dagar sedan kallade Chavez i sin TV-show Uribe för "Colombias krigshetsare". Uribes svarade på twitter med att uppmana Chavez att "sluta vara en fegis".

Frihetshjälten

Colombias nytillträdde president verkar ha en helt annan förmåga att ta Chavez.

Så fort han tillträtt bjöd han in till samtal i det hus i staden Santa Maria där frihetshjälten Simon Bolivar dog 1830. En inbjudan Chavez inte kunde motstå. Bolivar är hans store hjälte. Hela Chavez hemmasnickrade socialism bygger på Bolivars tradition och tänkande.

De två männen knallade avspänt runt.

Öga mot öga kom Santos och Chavez i går överens om en nystart.

De diplomatiska förbindelserna ska återupprättas med omedelbar verkan. Länderna ska sluta utbytet av förolämpningar på långdistans.

Chavez bedyrade att han kommit för att "vända ett nytt blad".

– Vi måste lära oss att leva tillsammans. Vår fredliga revolution hotar på inget sätt Colombia.

Bortblåst

För att visa att han verkligen menade allvar försäkrade Chavez att Venezuela aldrig skulle tillåta Farc-gerillan att ha några baser på venezuelanskt territorium.

Santos å sin sida försäkrade att han ville ha kompromisser med grannen, "inte konfrontation". I samma anda nämnde han inte med ett ord att Chavez nyligen i ett försök att påverka valresultatet i Colombia kallat Santos "ett hot mot hela regionen".

Om denna nya anda håller innebär det att risken för ett storkrig i regionen är bortblåst.

Tack vare ett nytt ansikte.