Olika bud om kriget i Afghanistan

Är Obama på väg att backa om trupptillbakadragande?

Foto: ap
President Barack Obama har lovat att börja dra tillbaka trupperna i Afghanistan. Något som general Petraeus inte har lovat.
NYHETER

Börjar en spricka skönjas mellan president Barack Obama och hans högste befälhavare i Afghanistan?

Obama har lovat börja dra tillbaka trupperna halvårsskiftet 2011.

Men General Petraeus känner sig inte bunden av det löftet.

Eter att ha legat lågt ända sedan han fick jobbet för sex veckors sedan har David Petraeus inlett en febril mediaoffensiv. Totalt tystnad har bytts mot långa intervjuer till stora dagstidningar som New York Times och framträdanden i populära pratshower på TV.

Budskapet är att han inte tagit befälet i Afghanistan för att USA ska kunna göra en snygg sorti ur ett krig som på nio år bara gått sämre och sämre. Beroende på hur bra den nya amerikanska taktiken funkar är han beredd att uppmana presidenten att skjuta helt på trupptillbakadragandet.

Ytligt tyder det på en begynnande spricka mellan Obama och hans nye befälhavare i Afghanistan. Men det kan också vara så att Petraeus gör Obama en tjänst.

Syftet med befälhavarens medieoffensiv är i första hand att öka den amerikanska befolkningens stöd för kriget. Ett stöd som börjat svikta rejält. Alltfler amerikaner tror inte längre att en seger över talibanerna är möjligt. Petraeus gör ett sista försök att bryta den trenden.

Framsteg

Samtidigt som han sänker förväntningarna på snabba framsteg.

Han vill också sända ett budskap till talibanerna att fienden inte ska tro att de kan ligga lågt det närmaste året eftersom USA ändå ska dra sig tillbaka med start nästa sommar. USA kan bli kvar längre än talibanerna tror och hoppas.

Petraeus antydningar att framgångar i kriget kan hänga på att man senarelägger ett tillbakadragande ger Obama möjligheten att också ändra sig - om verkligheten så kräver.

Skjuta på

Han kan dra tillbaka en mindre mängd trupper 2011 men skjuta på den stora nedtrappningen.

I Petraeus har Obama ett trumfkort. Det var generalen som genomförde strategin i Irak med en kortvarig injektion av en större mänga amerikanska trupper, kallad "the surge", och faktiskt lyckades åstadkomma en klar minskning av våldet mot regimen. Åtminstone så länge att USA med hedern i behåll kunde börja dra tillbaka sina trupper.

Nu försöker han upprepa den succén i Afghanistan.

Än så länge finns det inte särskilt många tecken på framgång.

Deserterar

Första stora Nato-offensiven enligt den nya taktiken mot talibanfästet Marja gick sämre och tog betydligt längre tid än förväntat.

Överlämnandet av stridsuppgifter till den afghanska armén - vilket är centralt för ett tillbakadragande - går trögt. Många av soldaterna deserterar.

Juli månad var krigets hittills värsta när det gäller amerikanska förluster. 66 amerikaner dödades. Totalt passerade Natostyrkornas förluster i går 2 000-strecket sedan kriget startade hösten 2001.

Petraeus hävdar ändå i sina intervjuer att han ser tendenser till en vändning av lyckan på slagsfältet.

Låter amerikanerna sig övertygas?

ARTIKELN HANDLAR OM