Obama borde lära sig hålla tyst

Strid om moskébygge kan göra att demokraterna förlorar kongressmajoritet

Foto: Scanpix
NYHETER

Ibland lönar det sig att hålla tyst.

En läxa som kan bli dyrköpt för president Barack Obama.

Ett moskébygge riskerar nu att kosta demokraterna valsegern i november.

President Obama hade inte behövt blanda sig i striden som under en tid rört upp känslorna i en fråga som fram till helt nyligen i första hand varit en lokal kontrovers i New York.

Han valde ändå att göra det. Och han gjorde det i ett noga förberett och förhandsgranskat tal. Bara för att dagen efter ge intrycket av att han ändrat sig.

Obama gav republikanerna en straffspark de inte kan missa.

Här är bakgrunden:

Sedan en tid tillbaka finns planer på att bygga ett islamiskt centrum med en moské bara några kvarter från den plats där det värsta terrordådet i modern tid inträffade 2001 och över 2 500 människor dödades.

Kränkta

Planerna har rört upp känslorna rejält. De anhöriga till offren är urförbannade och känner sig kränkta. De pekar på att bakom dåden den 11 september stod 19 muslimska terrorister. Att bygga en moské så nära de störtade tvillingtornen uppfattas som okänsligt och en provokation.

Inte många har något emot moskébygget i sig. Det handlar om den valda platsen.

President Obama har inget med bygget att göra. Det är en rent lokal fråga för New York.

Ändå gav han i ett tal för att fira inledningen av fastemånaden Ramadan sitt stöd för planerna.

– Muslimer har samma rätt som andra att praktisera sin religion, sa presidenten. Det inkluderar rätten att bygga en moské på privatägd mark på nedre Manhattan.

Språklig fint

Någon dag senare verkade han ha ändrat sig. Obama sa att han inte kommenterat "det vettiga med projektet" utan bara "försvarat den breda principen om att alla religioner ska behandlas lika".

Kanske trodde Obama att han genom denna språkliga fint lyckats göra båda sidor nöjda.

Istället framstod det som pinsamt tydligt att Obama gjort en halv pudel efter att ha insett att den breda folkopinionen i USA är emot ett islamiskt centrum så nära Ground Zero.

Republikanerna har inte varit sena att utnyttja hans fadäs inför mellanårsvalet till kongressen i november.

Obama har nu ställt de demokratiska kandidaterna i en svår sits.

Splittring

Antingen ställer de sig upp och försvarar presidenten och drar på sig folkmajoritetens vrede. Eller så tar de avstånd från Obama och riskerar splittring i partiet inför det viktiga valet. Att vägra svara blir svårt när Obama tagit bladet från munnen.

Redan sedan tidigare är demokraterna i en svår sits. Obamaeffekten från presidentvalet är över sedan länge. För första gången ogillar mer än hälften av amerikanerna Obamas politik. Opinionsmätningar inför valet visar en klar ledning för republikanerna.

Demokraterna löper en stor risk att förlora sin majoritet i kongressen.

Om så sker blir det ännu svårare för Obama att få igenom sin politik.

Presidenten må har stort förtroende för sin egen verbala skicklighet. Men i just den här frågan borde han av överlevnadsskäl låtit tystnaden tala.