Dotter Le Pen ska ge franska högerextrema en ansiktslyftning

"Men politiken blir samma gamla främlingsfientlighet som tidigare"

Foto: ap
Marine Le Pen tar över sin pappas högerextrema parti Front National. Hon väntas putsa till partiet på ytan – men behålla politiken.
NYHETER

När skandalomsusade franske högerextremisten Jean-Marie Le Pen avgår efter 40 år behåller han makten inom familjen.

På söndagen utsågs dottern Marine Le Pen till ny ledare för det franska högerextrema partiet Front National.

Hennes främsta uppgift blir att göra partiet mer rumsrent. Ingen tror att hon för den skull tänker ändra politiken.

Runtom i Europa håller högerextrema partier på att ömsa skinn. Det gäller att göra sig attraktiv för bredare väljargrupper om man ska kunna få verklig makt och inflytande.

Sverigedemokraterna har redan gjort det med stor framgång.

Med 82-årige Jean-Marie Le Pen vid rodret har det hittills varit omöjligt för Front National att tvätta bort sitt solkiga förflutna där förintelsen beskrivs som "en liten historisk parantes".

Partiet har haft svårt att attrahera nya väljare sedan 2002 när Le Pen sensationellt gick vidare till andra omgången i presidentvalet.

Vinna

Vid partikongressen i helgen ska det bli ändring på det.

42-åriga Marine Le Pen beskrivs som en light-version av fadern. Bortsett från andra världskriget har de ungefär samma åsikter men med Marine kan de förpackas på ett mer attraktivt sätt. Hennes framtoning är mjukare. Hon är vältalig, omtyckt och gör sig bra i media.

Framförallt har hon stora ambitioner både för partiet och sig själv. Genom att vinna över kvinnorna och ungdomarna vill hon förvandla Nationella fronten från ett missnöjesparti på ytterkanten till en massrörelse med verklig makt. Personligen har hon siktet inställt på att bli president.

Medan partiets stöd i opinionsmätningarna ligger en bit över tio procent så kan hela 27 procent av fransmännen tänka sig att rösta för Marine Le Pen. Det gör henne till ett reellt hot mot president Nicolas Sarkozy i presidentvalet nästa år. Presidenten flirt med högerväljarna med sin kasta ut romerna-kampanj är ingen slump.

Fortsätta kampen

Marine gick med i Nationella fronten redan som 18-åring men hävdar att hon i början inte hade en tanke på att ge sig in i politiken. Hon utbildade sig till advokat. Men som dotter till Le Pens beskriver hon det som "oundvikligt" att det ändå blev så.

– Politiken slukade mig, sa hon i en BBC-intervju i början av året. Nu är det min önskan att fortsätta pappas kamp.

Hon har beskrivit sig själv som "Le Pens men med mer hår". Mån om att försäkra de traditionella anhängarna att hon tycker precis lika illa om invandringen som sin pappa. Att det i grund och botten inte ska bli några stora ändringar.

– Vår mål är att fredligt men bestämt stoppa och om möjligt vända massinvandringen till vårt land, äsger Marine.

Muslimer

Ändå lär de knappast undgå att märka att det är en ur den yngre generationen som tar över. Marine brukar gå klädd i jeans och högklackat. Hon är trebarnsmamma, skild två gånger. Hon är anhängare av abort.

Medan hårdföre Le Pens slängde ur sig den ena rasistiska grodan efter den andra försöker Marine framstå som mer rumsren. Men ibland faller hon in i faderns retorik. Nyligen jämförde hon muslimer som ber på gatan i Paris med nazisterna som ockuperade stadens gator under andra världskriget.

Att Marine Le Pens blir ny partiledare betraktas som givet men hon har faktiskt en utmanare. Faderns högra hand under många år, Bruno Gollnisch, är också kandidat. Eftersom han tillhör det gamla gardet betraktas han som chanslös. Men det är de 75 000 medlemmarna som väljer. På söndag offentliggörs resultatet.

ARTIKELN HANDLAR OM