En hatad massmördare återvänder utan protester

Försöker Baby Doc utnyttja Haitis kaos för att göra comeback?

Foto: afp
Här anländer ex-diktatorn Jean-Claude ”Baby Doc” Duvalier till Caribe Hotel i Port-au-Prince.
NYHETER

När en massmördare återvänder vore det naturliga att polisen väntade med handbojor på flygplatsen och att folket försökte lyncha honom.

Baby Doc möttes av en liten men jublande skara anhängare och kunde utan problem ta in på hotell när han sensationellt återkom till Haiti.

Ett kan det tyckas smula märkligt mottagande för en man som låtit mörda kanske 40 000 människor och plundrat sitt land på flera hundra miljoner kronor.

Att han efter 25 års exil i Frankrike kan återvända utan att hela landet reser sig i vrede säger en del om vilken extremt eländig situation landet befinner sig i.

Från President Rene Perval, som 2007 sa att Baby Doc var fri att återvända men att han så fall skulle ställas inför rätta för att ha plundrat landet och för sina brott mot de mänskliga rättigheterna, hörs inte ett ord.

Frågan är på alla läppar är; varför kommer han hem just nu? Tänker han försöka ta makten igen?

I så fall är Baby-Docs smala lycka att hälften av Haitis befolkning är under 21 år och inte ens var födda under hans skräckvälde 1971-1986.

Döende

Jean-Claude Duvalier var bara 19 år gammal när han fick ta över makten efter sin döende pappa, Francois "Papa Doc" Duvalier. Ung, oerfaren och i händerna på faderns rådgivare är det kanske inte så konstigt att Baby Doc fortsatte faderns blodiga värv.

Till sin hjälp hade han den fruktade säkerhetspolisen Tontons Macoutes. De skötte det smutsiga jobbet med att fängsla, tortera och avrätta människor som opponerade sig mot familjen Duvaliers kleptokrati. Avrättningar ska till och med att skett i presidentpalatsets källare.

Baby Doc blev mest känd för sitt playboyliv. Medan det egna folket svalt spenderade han obekymrat på privata lyxbåtar och bilar. Hustrun Michelle brukade flyga till Paris för att köpa märkeskläder, smycken och konst. Hon byggde även upp en ansenlig garderob av pälsar som knappast lämpade sig särskilt väl för Haitis tropiska klimat.

Mörkt kapitel

Far och son Duvalier anses allmänt stå för ett av landets mörkaste kapitel. Under Papa Docs tid var det tidigare välbärgade Haiti enda land i världen som inte hade någon ekonomisk tillväxt.

Ett folklig uppror satte till slut stopp för Baby Docs härjningar.

För att undgå att bli lynchad flydde han i februari 1986 med USA:s hjälp till Frankrike. Där fortsatte familjen att leva kungligt. Baby Doc köpte en lyxvilla på Franska Rivieran, ett slott utanför Paris och två lägenheter i den franska huvudstaden.

Trots att alla visste var han fanns blev det aldrig något internationellt åtal för alla mord och avrättningar. Några av alla bankonton lyckades man frysa.

En skilsmässa 1993 satte definitivt stopp för Baby Docs liv i sus och dus. Ex-hustrun tog det mesta av pengarna. Jean-Claude Duvalier hävdar att han sedan dess levt på donationer.

Han låg lågt i exil ända fram till 2006 då han började planera sin återkomst. Året därpå höll han ett tal till det haitiska folket där han bad om ursäkt för "övergrepp" som begicks under han styre och berättade att han var "en knäckt man" efter alla år i exil.

Nu tycker han uppenbarligen att tiden är inne för en come-back. Ett år efter den svåra jordbävningen råder fortfarande kaos på Haiti. Den nuvarande presidenten Rene Perval verkar helt handlingsförlamad. Trots att världen ställer upp med enorma summor har någon verklig återuppbyggnad inte påbörjats. Presidentvalet är rena snurren.

Missnöjet hos befolkningen är enormt. Kanske är det här Baby Doc ser sin chans att återta makten.

Själv säger han bara att han kommit för "att hjälpa till". Oklart med vad.

Kan en man med så mycket blod på händerna verkligen få Haiti på rätt köl?

ARTIKELN HANDLAR OM