Nu behandlar USA Kina med respekt

NYHETER

President Bush ville inte ge Kinas president mer än en lunch.

Obama ordnar två middagar och kanonsalut.

Det gäller att hålla sig väl med nationen som ska ta över titeln "världens mäktigaste".

Medan Bush försökte förnedra Kina erkänner Obama det som blir alltmer uppenbart för alla i världen när president Hu Jintao i dag inleder sitt statsbesök.

Investmentbanken Goldman Sachs räknar med att Kina år 2027 ska gå om USA som världens största ekonomi. Tyskland och Japan har man redan lämnat bakom sig.

Testade ”osynligt” stridsplan

Kinas tvåsiffriga ekonomiska tillväxt år efter år fortsätter att slå världen med häpnad. Med ökad ekonomisk styrka följer också mer makt på den internationella arenan och en oro över hur kommunistdiktaturen tänker använda den.

Militärt är USA fortfarande världens enda supermakt men kineserna gör allvarliga försök att hämta in även det försprånget. Nyligen avslöjades att man testat ett "osynligt" stridsflygplan med den avancerade stealth-tekniken.

På flera områden har Kina redan "ägt ut" USA. Mer än hälften av världens alla industriprodukter tillverkas i Kina. Kina har gått om USA som den nation i världen som använder mest energi samtidigt som inget annat land satsar så mycket på att utveckla grön teknologi.

Lånar ut pengar till USA

Medan USA dras med ett historiskt rekordstort budgetunderskott på 9 000 miljarder kronor så överträffas den summan bara av Kinas överskott. Kina lånar i praktiken ut pengar till USA genom sitt innehav av amerikanska statsobligationer för 6 300 miljarder kronor. Det talas redan om att Kina på sikt vill få världen att överge dollarn som universellt betalningsmedel och övergå till den kinesiska valutan renminbi.

Att rada upp fakta som visar på Kinas extrema framfart är inte svårt.

Kinas styrka mångfaldigas av att man medvetet använder handel och investeringar för att främja sina politiska syften. Under ett antal år har man etablerat starka band med afrikanska länder som är rika på råvaror som Kina behöver. Resursrika Brasilien är Kinas senaste måltavla. Förra året gick man om USA som Brasiliens största handelspartner.

Lånar ut mer än Världsbanken

Kina lånade de senaste två åren ensamt ut mer pengar till världens utvecklingsländer än vad Världsbanken mäktade med.

Ändå är det lätt att glömma att Kina fortfarande på många sätt är ett utvecklingsland med flera hundra miljoner fattiga bönder och en genomsnittsinkomst som ligger långt efter USA. Fortsatt rekordtillväxt är nödvändig för att inte de fattiga ska göra uppror och hota kommunistpartiets makt.

President Obama behandlar Kina som en jämlike. Rentav lite underdånigt tyckte många kritiker efter presidentens första Kinabesök 2009.

Den här gången testar Obama en kombination av piska och morot. Dagarna före besöket har hans tyngsta ministrar öppet kritiserat Kinas brist på mänskliga rättigheter, ökad militär upprustning och ovilja att öppna upp sig för export från USA.

Behöver varandra

Samtidigt åtnjuter Hu Jintao all den pompa och ståt som Kina gärna vill ha som bekräftelse på sin ökade status. En intim middag i Vita Huset följs av kanonsalut med 21 skott och en stor statsbankett.

I utbyte hoppas Obama att Kina så småningom ska höja värdet på sin valuta, medverka till fortsatt kärnvapennedrustning och hålla Nordkorea i schack.

Världens två jättar slåss om makten men behöver samtidigt varandra.

ARTIKELN HANDLAR OM