Diktator återvänder till Stalintaktik

Misshandlad presidentkandidats öde fortfarande oklart

NYHETER

Den sista bilden på presidentkandidaten Vladimir Nikolajev är fortfarande den när han ligger medvetslös på marken med blodigt ansikte.

Alexander Lukasjenko gör åter på allvar skäl för beteckningen "Europas sista diktator" när han svärs in som Vitrysslands president i dag.

Foto: Foto: REUTERS
Alexander Lukasjenko.

Över en månad har gått sedan fuskvalet som slutade med att män i svarta uniformer brutalt misshandlade Vladimir Nikolajev när han ledde sina anhängare i en demonstration mot valfusket. Överfallet slutade med att Nikolajev låg medvetslös på gatan innan han fördes bort.

Inga besök

Det var sista gången som hans hustru såg honom.

Samtidigt greps flera andra presidentkandidater och fler hundra oppositionsanhängare.

Lukasjenko har låtit åtala Nikolajev för att ha "organiserat upplopp". Enligt myndigheterna sitter han i statssäkerhetsfängelset i Minsk. Men inget är känt om hans hälsotillstånd. Ingen har fått besöka honom.

Nikolajev var Lukasjenkos främste utmanare om makten. Nu riskerar han ett långt fängelsestraff.

Definitivt stopp

Tydligare än så går det inte att visa att det lilla töväder som Lukasjenko inledde 2008 för att bli accepterad av EU, det har han nu definitivt satt stopp för.

Även presidentkandidaten Andrej Sannikau och hans journalisthustru sitter fängslade sedan valet. Med följden att myndigheterna försöker beröva dem vårdnaden om sin treårige son.

Lukasjenko har återvänt till sin gamla taktik att slå till hårt mot oppositionen.

Stalintaktiken.

Får stryka Berlusconi

De som inte sitter gripna har flytt utomlands för att fortsätta kampen från framförallt Polen.

Den här gången verkar även EU ha gett upp allt hopp om att en välvillig behandling ska få Vitrysslands president att slå in på demokratins väg. Om tio dagar tänker Bryssel på nytt införa resesanktioner mot Lukasjenko och övriga nyckelpersoner i den vitryska ledningen. Det blir även en skärpning av övriga sanktioner.

Lukasjenko verkar inte bry sig. Han har kastat ut den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE som övervakade och dömde ut valen. Han hånar både omvärlden och opposittionen.

– Att sitta där i sin cell som möss under en sopborste och hoppas på att Europa och USA ska komma och rädda dem är utsiktslöst, sa Lukasjenko med adress till de fyra presidentkandidater som fortfarande sitter fängslade.

I framtiden får han gå tillbaka till sina gamla kompisar Rysslands Dmitrij Medvedev och Venezuelas Hugo Chavez. Silvio Berlusconi tvingas han stryka från listan.

ARTIKELN HANDLAR OM