Blair frälser svenska socialdemokraterna?

Tog Labour från öken- vandring till tre valsegrar

1 av 2 | Foto: AP
Tony Blair på 90-talet.
NYHETER

Svenska socialdemokraterna behöver göra en Tony Blair.

Skaka om partiet.

Blair tog New labour ur en 18 år lång ökenvandring till tre valsegrar. Men det är en lång uppförbacke som väntar nya S.

Socialdemokraterna befinner sig i dag i ett liknande läge som labour gjorde 1983 efter två på varandra följande valförluster. 83 gjorde Labour sitt sämsta val sedan 1918.

De usla valen resulterade i en dragkamp mellan labours vänster- och högerfalang. En bitter strid som resulterade i att högerfalangen bildade ett nytt parti, Socialdemokraterna. Ett parti som givetvis snodde röster från labour.

I skuggan av den hårdföra men populära Margaret Thatcher hade Labour ingen chans i de följande valen.

En ny generation labourpolitiker började tröttna på att ständigt vara i opposition utan chans att få förverkliga sina idéer.

Ungtuppar

När ny partiledare skulle utses 1994 efter John Smiths plötsliga död, stod valet mellan "ungtupparna" Tony Blair och Gordon Brown. De stod för ungefär samma politik men var väldigt olika som personer.

Lyckligtvis för Labour föll valet på den karismatiske Tony Blair.

På några år lyckades han sälja in idén om ett modernare Labour där den politiska ideologin hamnade i bakgrunden till förmån för moderna, praktiska lösningar på svåra samhällsproblem. Mindre socialism och mer sunt förnuft. New Labour föddes.

Målet var att vinna nya väljargrupper som tidigare avstått från att rösta på Labour av ideologiska skäl.

Brakförlust

I valet 1997 tog partiet hem en jordskredsseger, den största i Labours historia. Blair ledde New Labour till ytterligare två valsegrar innan han lät Brown ta brakförlusten i våras. I sin biografi skriver Blair att seger varit möjlig om inte Brown övergett New Labours idéer.

Jag vet att det inte går att dra några direkta paralleller mellan Labour 1983 och socialdemokraterna i dag. Labour har exempelvis aldrig haft samma monopol på makten. Den här typen av jämförelser haltar alltid mer eller mindre.

Dessutom har många redan försökt kopiera Blairs omorientering av sitt parti. Inte minst de konservativas nye premiärminister David Cameron och vår egen Fredrik Reinfeldt.

Nyckeln

Ändå är det ett trolleritrick av samma dimensioner som de svenska socialdemokraterna måste prestera om de ska bryta kräftgången och komma tillbaka till makten.

Med lärdomarna från Storbritannien är det minst tre saker som krävs.

En karismatisk partiledare som kan övertyga. När Tony Blair stod på topp 1997 uppträdde han mer som frälsare än partiledare. Till och med motståndarna gillade honom. Om Brown blivit partiledare hade Labour aldrig lyckats med förvandlingsnumret. Valet av partiledare är nyckeln.

En tydlig idé om vart partiet ska. Blair släpade mycket medvetet Labour mot mitten. Men när Reinfeldt släpat moderaterna åt vänster, vilken väg finns då kvar för sossarna?

Dogmer

Släppa fram en yngre generation som inser lägets allvar och är beredd att ifrågasätta gamla dogmer och traditioner. Som drivs av en inre låga till förändring. En av Tony Blairs första åtgärder som partiledare var att skriva om den kontroversiella paragraf fyra i partistadgarna.

Nu står Labour åter vid ett vägskäl. Brown avgick efter valförlusten. Ny partiledare ska väljas denna vecka. De flesta tipsen pekar mot den unge och pragmatiske Blairkopian David Milliband.

Något för S att kopiera?

ARTIKELN HANDLAR OM