Varför är det så svårt att få till ett byggstopp?

Fredsförhandlingar riskerar bryta samman när Israel bygger nya bosättningar

NYHETER

Rimligen borde en grundförutsättning för fredsförhandlingar vara att inte ändra spelplanen medan man förhandlar.

Hur svårt kan det vara att under några månader sluta bygga nya bosättningar?

Vad förlorar Israel på att visa lite fredsvilja?

Jag vet att de inrikespolitiska förutsättningarna sätter käppar i hjulet. Risken är stor att premiärminister Benjamin Netanyahus regering faller om han går med på att förlänga byggstoppet för nya bosättningar på den ockuperade Västbanken.

Två av partierna i regeringen står långt till höger och vägrar lämna ifrån sig Västbanken överhuvudtaget och vill därför bygga så många nya bosättningar som möjligt för att stärka Israels förhandlingsposition.

Frustrationen på den palestinska sidan är lätt att förstå. Om Israel inte ens tillfälligt är beredd att sluta bygga på ockuperad mark hur ska man då kunna nå ett fredsavtal överhuvudtaget?

Schweizerost

En palestinsk politiker sammanfattade läget i en komisk bild som tydliggör det orimliga i Israels position.

– Medan vi sitter och förhandlar om en bit ost så äter Israel under tiden upp en bit av osten.

Västbanken brukar liknas just vid en Schweizerost. De judiska bosättningarna och vägarna skär igenom de palestinska områden och skapar en rad hål i vad som är tänkt att bli en självständig palestinsk stat. Osten har genom åren fått fler och fler och större och större hål.

Västbanken ockuperades av Israel i sexdagars-kriget 1967. Till och med Israel erkänner att det handlar om en ockupation. Alla utom några religiösa partier längst ut på högerkanten är beredda att gå med på ett fortsatt byggstopp i utbyte mot att de direkta fredsförhandlingarna kan fortsätta.

Extremister

Som så många gånger tidigare i denna konflikt styr extremister utvecklingen.

Att Israel måste sluta bygga på palestinsk mark är inte bara ett krav från palestinierna. Det drivs också hårt av USA och president Barack Obama. Det var han som pressade fram det tio månader långa byggstoppet som gick ut vid midnatt. Mycket tack vare det lyckades han mer eller mindre tvinga palestinierna till direkta fredssamtal med Israel.

Däremot misslyckades Obama pressa Netanyahu till en förlängning.

President Mahmoud Abbas försöker vinna poänger hos USA och EU genom att inte omedelbart lämna fredförhandlingarna. Därmed slipper han ta på sig rollen som syndabock, den som avbröt samtalen.

Pressad

Istället lägger han över en del av ansvaret på Arabförbundet som han ska träffa nästa vecka. Det ger också USA tid att under den kommande veckan försöka sy ihop en kompromiss som möjliggör att förhandlingarna fortsätter.

Hur Abbas annars ska kunna fortsätta förhandla är svårt att se. Frysningen var ett grundkrav för att från första början gå med på direkta samtal. Han kan inte bara släppa det utan vidare. Även Abbas är pressad av extremister.

Svårare att begripa är Israels position.

Liten chans

En förlängning av byggstoppet medan förhandlingarna fortsätter innebär inte att Israel för alltid lovar att inte bygga fler bosättningar. De 350 000 israeler som redan bor i bosättningar på Västbanken kan tills vidare bo kvar. Israel gör ingen eftergift i förhandlingarna.

Det enda ett byggstopp gör är att möjliggöra fredssamtal med åtminstone en liten chans att i slutändan producera ett fredsavtal.

Inte konstigt om många ställer frågan; vill Israel ha fred?

ARTIKELN HANDLAR OM