Dagens namn: Tekla, Tea
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Wolfgang
Hansson

Vilket land faller nu?

LIBYEN

  Statschef: Moammar Khadaffi har varit diktator sedan 1969.

  Wolfgang Hansson: Regionens mest slutna land som styrs av den lika excentriske som hårdföre Khadaffi. När det väl exploderar kan det gå fort. Har skakats av protester. Regimen har svarat med att ta bort skatt på vissa matvaror.

  Temperatur: Ljummen.

ALGERIET

  Statschef: President Abdelaziz Bouteflika styr sedan 1999.

  Wolfgang Hansson: Ett av de länder som ligger närmast att bli ett nytt Tunisien/Egypten. Demonstrationer hölls i januari mot regimen med krav på demokrati och frihet. De har fortsatt i februari men ännu inte skakat regimen i grunden.

Val hålls, men det faktum att presidenten fick 90,2 procent av rösterna i valet 2009 säger det mesta om kvaliteten. Som ett försök att blidka demonstranterna har presidenten lovat att ”inom en snar framtid” upphäva undantagstillståndet.

Läget försvåras av att landet fortfarande har problem med efterdyningar av inbördeskriget mot islamisterna som vann valen 1991, men hindrades från att ta makten.

  Temperatur: Varm.

SYRIEN

  Statschef: President Bashar Assad. Familjen har styrt sedan 1966.

  Wolfgang Hansson: Omfattande säkerhetsapparat håller oppositionella i schack. Tortyr vanligt. Små grupper av demonstranter har samlats till stöd för Egypten, men omedelbart brutits upp av polisen. Presidenten är jämförelsevis ung och säger i en intervju att regimerna i Mellanöstern ”måste reformera sig”.

Men han har knappast verklig demokrati och frihet i åtanke. Oppositionen i Syrien är i dag för svag för att störta regimen.

  Temperatur: Kall.

MAROCKO

  Statschef: Kung Muhammed VI styr enväldigt sedan 1999 och har fortsatt föregångaren Kung Hassans polisstat.

  Wolfgang Hansson: Några fall av unga män som tände eld på sig själva i samband med upproret i Tunisien men det verkar inte ha utlöst några breda protester mot regimen.

  Temperatur: Kall.

TUNISIEN

  Statschef: Ben Ali styrde i 23 år innan han störtades och en övergångsregering tog över.

  Wolfgang Hansson: Revolten som inledde upproret i arabvärlden. Men än har demokratin inte segrat.

  Temperatur: Het.

EGYPTEN

  Statschef: Militären har tagit över efter Hosni Mubarak som styrde i 30 år.

  Wolfgang Hansson: Regimen har fallit. Återstår att se om militären håller sitt löfte om fria val inom sex månader.

  Temperatur: Het.

JORDANIEN

  Statschef: Kung Abdullah II har regerat sedan 1999.

Innan dess styrde hans pappa Kung Hussein.

  Wolfgang Hansson: Säkerhetstjänsten ägnar stor del av sitt jobb åt att hålla koll på den stora palestinska befolkningen och islamisterna. Ett antal stora demonstrationer genomfördes i januari i protest mot höga priser och för större frihet. Kungen – som är hyfsat populär – svarade med att byta ut hela regeringen.

  Temperatur: Kall.

SAUDIARABIEN

  Statschef: Kung Abdullah bin Abdul al-Aziz de facto-ledare sedan 1995 då hans halvbror kung Fahd blev svårt sjuk.

  Wolfgang Hansson: Oljerikedomarna ger regimen ett effektivt verktyg att möta folkligt missnöje från andra än den islamistiska oppositionen.

  Temperatur: Iskall.

JEMEN

  Statschef: President Ali Abdullah Saleh har styrt det enade Jemen sedan 1990. Nordjemen sedan 1978.

  Wolfgang Hansson: Demonstrationer med tiotusentals deltagare har vid flera tillfällen krävt presidentens avgång. Hög arbetslöshet och omfattande korruption råder. Presidenten har svarat med att lova att inte ställa upp för omval. Landet skakas dessutom av både inbördeskrig i norr och al-Qaida i söder.

  Temperatur: Varm.

IRAN

  Statschef: President Mahmoud Ahmadinejad sedan 2005. Landet är en prästdiktatur sedan 1979.

  Wolfgang Hansson: Var egentligen före de arabiska folkresningarna med de omfattande protesterna mot fusket i presidentvalet 2009. Då lyckades regimen med brutalitet slå tillbaka demonstranterna. I går gjorde man återigen allt för att förhindra planerade gatuprotester inspirerade av Egyptenrevolten. Iran hyllade officiellt upproret i Egypten men när det egna folket vill ha sin frihet vill man inte tillåta protester.

  Temperatur: Ljummen.

BAHRAIN

  Statschef: Kung Hamad bin Isa Al Khalifa har styrt sedan 1999 då han övertog makten efter sin far.

  Wolfgang Hansson: Sammandrabbningarna i går mellan demokratiaktivister och kravallpolis var de andra sedan i söndags. Aktivisterna vill för första gången sprida revolten till Gulfstaterna. Här finns också starka religiösa spänningar då sunnimuslimer styr över en majoritet shiamuslimer.

  Temperatur: Varm.

Fotnot: Alla länder i Aftonbladets sammanställning klassas av tankesmedjan Freedom House som ”icke fria”. Utom Marocko som klassas som ”delvis fritt”.

Wolfgang Hansson

Visa fler

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet