Gaddafis framgångar sänker frihetsvågen

Diktatorerna verkar ha hittat ett motmedel

NYHETER

Moammar Gaddafis framgångar på slagfältet är inte bara dödsstöten för den libyska frihetskampen.

Hela det arabiska folkupproret riskerar att spåra ur när regimerna slår tillbaka allt hårdare.

I skuggan av den japanska naturkatastrofen har Gaddafis styrkor intagit stad efter stad i Libyen. Hela västra delen av landet runt huvudstaden Tripoli är nu under regimens kontroll. Bara miljonstaden Benghazi och vägen mot Egyptens gräns är fortfarande befriat område.

I och med att regeringsstyrkorna intagit den strategiskt viktiga staden Ajdabiya kan de avancera runt Benghazi hela vägen till Egyptens gräns och ringa in oppositionsfästet.

För bara några veckor sedan ansågs Gaddafis dagar vara räknade. Nu tyder mycket på att han åter kan ta full kontroll över landet. Han har majoriteten av militären på sin sida medan oppositionen saknar både tyngre vapen och stridsflyg.

Dråpslag

Lyckas han blir det ett dråpslag mot hela frihetsvågen i Nordafrika och Mellanöstern. Ett bevis på att det går att besegra demokratiaktivisterna med militärt våld.

Upproren har gett kraft och inspiration åt varandra. Det momentum som byggts upp har fått frihetsvågen att rulla vidare, till synes oövervinnerlig. Nu är det stopp, återstår att se om det är permanent eller tillfälligt.

Omvärlden har muntligt gett oppositionen sitt stöd men militärt lämnat den åt sitt öde. Medan Gaddafi härjar på slagfältet har världen inte ens lyckats samla sig till ett beslut om en flygförbudszon över Libyen som åtminstone skulle ta bort Gaddafis herravälde i luften.

Andra regimer har redan tagit fasta på Gaddafis lyckade taktik.

Saudiska trupper till Bahrain

I det lilla öriket Bahrain i Persiska Viken har kungen begärt hjälp av trupper från Saudiarabien för att hindra oppositionen från att störta honom. Demonstrationer har pågått dagligen i över en månad och regimens grepp har blivit allt svagare.

Genom att skicka trupper till Bahrain markerar Saudiarabien att man inte accepterar regimskiften i någon av Gulfstaterna. Saudiska säkerhetsstyrkor har även slagit till hårt på hemmaplan mot försök att få igång folkliga protester där.

Diktatorer och kungliga despoter som nyss desperat letat efter ett sätt att få stopp på upprorsvågen verkar ha hitta en.

FAKTA

Läget i det mest aktiva upproren just nu

Bahrain: Regimen körde i gryningen bort demokratiaktivisterna från Pärltoget med tårgas och hagelgevär. Flera döda och hundratals skadade. Upproret har pågått över en månad.

Jemen: Tusentals regeringssupportrar attackerade flera tusen demokratiaktivister med knivar, påkar och skjutvapen. Flera döda och många skadade. Demonstrationerna har pågått i över en månad.

Syrien: Regimen bröt upp en demonstration på 150 personer och grep flera vid en av de första protesterna.