Flygunderstödet ger dem ett psykologiskt övertag

NYHETER

Alliansens bombningar börjar ge resultat.

Gaddafistyrkornas reträtt ger inte bara rebellerna förnyat hopp. Aktivister i hela arabvärlden inspireras att låta frihetsvågen rulla vidare.

Vissa tyranner hänger redan löst.

Ordet momentum har ingen bra svensk översättning.

Momentum markerar en framåtgående rörelse. En kraft. Ett flyt.

Efter att rebellerna haft momentum när de ursprungligen intog Benghazi och andra städer gick övertaget till Gaddafi när han mobiliserade sin armé.

Nu har Frankrikes, Storbritanniens och USA:s bombningar ännu en gång skiftat momentum till rebellernas fördel.

Vilket var tanken med FN-resolutionen. Rebellerna själva ska störta Gaddafi, inte omvärlden.

De har varken de vapen eller den stridserfarenhet som normalt krävs för att besegra en armé som Gaddafis. Men omvärldens flygunderstöd ger dem ett psykologiskt övertag. Motivationen är garanterat högre.
 

Men momentum kan fortfarande skifta. Slaget om Libyen är ännu inte vunnet. Gaddafi behärskar fortfarande huvudstaden Tripoli och städerna

väster därom.

Fortfarande måste jag ibland nypa mig i armen för att försöka fatta den helt osannolika historiska omvälvning vi bevittnat i Nordafrika och Mellanöstern de tre senaste månaderna.

Ledare som i årtionden fritt kunnat terrorisera sin befolkning har störtats av folket vrede.

Inte ens de mest optimistiska trodde att Egyptens Mubarak eller Tunisiens Ben Ali kunde puttas från tronen. Likafullt föll de.

Ingen trodde att Libyens Gaddafi skulle kunna utmanas. Nu är han på fallrepet.
 

Nästa diktatur att rasa kan vara Syrien. Länge verkade den stenhårda polisstaten helt oberörd av revolutionerna i grannländerna. För några dagar sedan började det försiktigt med några ungdomars regimfientliga slagord målade på husväggar. När regimen svarade med brutalt våld gick tusentals ut på gatorna i protest.

Rädslans vall var bruten.

I Jemen är det bara en tidsfråga innan president Saleh ryker.

Kungahuset i Bahrain har varit tvungna att rekvirera saudiska trupper för att skydda regimen.

En månad från i dag kanske till och med kungahuset i Saudiarabien är hotat. Små demonstrationsungar har redan slagits ner.
 

För ett ögonblick såg Gaddafis framgångar med extremt våld mot sitt eget folk ut att få människor i arabvärlden att undra om det verkligen gick att störta en diktator av den kalibern.

Nu är självförtroendet tillbaka och vad som helst kan hända.