Obama vill hindra bin Ladins död att bli PR-nederlag i omvärlden

Försöker rikta anklagande blickar mot Pakistan

NYHETER

USA försöker styra bort uppmärksamheten från sina motsägelsefulla versioner om vad som egentligen hände när Usama bin Ladins dödades.

Obama vill inte att dödskjutningen ska förstöra allt arbete han lagt ner på att förbättra USA:s image i omvärlden.

Därför lägger Obama allt krut på att rikta världens anklagande blickar mot Pakistan.

Hur kunde världens mest eftersökte terrorist i sex år bo så nära en militäranläggning och mindre än tio mil från Pakistans huvudstad?

Skyddades

Var det någon inom den pakistanska militären eller underrättelsetjänsten som hjälpte till att skydda bin Ladin?

Frågorna är i högsta grad befogade. Usama bin Ladin kan knappast ha bott i huset utan ett skyddande nätverk som försåg honom med förnödenheter och bevarade hans hemlighet.

För USA är det i nuläget extra bekvämt att rikta sökarljuset mot Pakistan och bort från själva dödskjutningen.

Även om de flesta amerikaner jublar åt al-Qaida ledarens död så har hyllningskören dämpats rejält i övriga världen. Särskilt sedan USA fler gånger ändrat sin ursprungliga version.

Mänsklig sköld

bin Ladin var inte beväpnad och det är oklart om han ens gjorde något motstånd. Han använde inte, visar det sig nu, sin yngsta hustru som mänsklig sköld. Bara en enda person i byggnaden öppnade eld mot den amerikanska specialstyrkan.

Mycket pekar med andra ord på att USA mycket väl kunnat ta bin Ladin levande och ställt honom inför rätta istället för att som nu i praktiken avrätta honom. Ett faktum som fått människorättsorganisationer och andra att ifrågasätta dödskjutningen. Ryktena är redan igång om att Usama kunnat avslöja pinsamma och komprometterande uppgifter för USA vid en rättegång.

President Obama har under de två första åren i Vita huset ägnat mycket kraft åt att tvätta bort den nedsolkade bilden av USA efter George W Bushs åtta år. Särskilt har han försökt och lyckats reparera relationerna med USA:s allierade.

Spinndoktorer

Obama vill inte att bin Ladins skalp, hans kanske främsta framgång under sin tid som president, ska vändas till ett pr-nederlag. Därför fortsätter han och hans spinndoktorer runt om i världen att styra bilden av bin Ladins frånfälle.

Att Usamas anhängare fördömer USA:s agerande är ofrånkomligt. Men Obama vill att det ska stanna där. Han vill att övriga världen ska ge sitt stöd för aktionen eller åtminstone avstå från att kritisera den.

ARTIKELN HANDLAR OM