Hårdare press på president Obama

Republikanerna vill tvinga fram nedskärningar som skadar presidenten

NYHETER

Republikanerna försöker komma åt president Obama och få stopp på hans stigande popularitet.

Önskan är så stark att de till och med är beredda att försätta USA i konkurs och världsekonomin i kris för att lyckas.

Efter Usama bin Ladins död surfar Barack Obama på en framgångsvåg. Den måste republikanerna bryta i god tid före nästa års presidentval.

I USA:s lånetak ser de sin chans.

Kongressen sätter ett tak för hur mycket pengar den amerikanska staten får låna upp. Just nu är det ofattbara 14,3 biljoner dollar. Ändå slår USA i taket om några dagar.

Tills dess måste lånetaket höjas annars tvingas staten ganska snart ställa in betalningarna. Federal Reserve, den amerikanska riksbanken, bedömer att pengarna tar slut den 2 augusti. Då går USA i praktiken i konkurs.

Nedskärningar

Givetvis är det inte många som på allvar tror att det ska hända. Republikanerna försöker helt enkelt använda lånetaket som ett tungt kort i spelet för att tvinga Obama att driva igenom nedskärningar som de vet blir impopulära hos hans väljare.

Förhandlingar pågår mellan Obama och republikanerna och de flesta räknar med en uppgörelse. Men tiden är knapp, insatserna höga och avståndet mellan parterna långt.

Federal Reserve-chefen Ben Bernanke varnade i går kongressen för att använda lånetaket som en förhandlingsbricka.

– Det kan leda till höjda räntor på bolån, oro på finansmarknaderna och skada ekonomin.

Härdsmälta

Bernanke varnade för att det i värsta fall kan driva fram en ny kris i världsekonomin likt härdsmältan efter Lehmankraschen 2008.

Alla är överens om att USA:s statsskuld på sikt är ett hot inte bara mot Amerika utan även världsekonomin. Men medan republikanerna vill gå fram hej vilt med kniven och skära kraftigt i olika ersättningar till gamla och sjuka så vill demokraterna istället höja skatterna. Ett rött skynke för republikanerna.

Det är inte länge sedan de drev igenom att de skattesänkningar för höginkomsttagare som George W Bush genomförde ska fortsätta gälla. Trots att det beslutet bidrar till att öka statsskulden.

Striden handlar i första hand om att vrida om armen på Obama och minska hans chanser att bli omvald. En av den konservativa teapartyrörelsens huvudfrågor är just statsskulden. De pressar på republikanerna för att göra något åt den men utan att höja skatterna.

Konkurs

Bråket om lånetaket sammanfaller med de förnyade problemen i Eurozonen där det nu verkar stå klart att Grekland behöver mer pengar för att hålla sig flytande men i slutändan ändå måste skriva ner sina skulder. Något som i så fall riskerar att drabba storbanken i Europa som lånat ut mycket pengar till Grekland.

USA på randen till konkurs i kombination med ny Eurokris bådar inte gott för framtiden.

ARTIKELN HANDLAR OM