Det är ingen ny terrorvåg – än

Pakistansk terror hade fortsatt även med bin Ladin i livet

Foto: REUTERS
Minst 80 människor dödades i terrordådet i Shabqadar.
NYHETER

Pakistan är värre drabbat av terrordåd än något annat land.

Så var det när Usama bin Ladin levde.

Så kommer det att fortsätta nu när bin Ladin är död.

Västvärlden ska vara glad att denna så kallade hämnd kom från de pakistanska talibanerna. De utför inga terrordåd utanför Pakistan och Afghanistan. Så om det var en hämnd för bin Ladins död så var den riktad mot Pakistans regering som inte förhindrade den amerikanska kommandoräd som dödade al-Qaidas ledare.

Jag tror det är så enkelt att det kom lägligt för de pakistanska talibanerna att rättfärdiga sitt senaste terrordåd som en hämnd för bin Ladins död. Det ger pluspoäng hos landets radikala islamister.

Terrorns offer

Risken är stor att de sprängt de pakistanska militärkadetterna i luften även om Usama varit i livet. Det är vad de ägnat sig åt de senaste åren.

Terrordåd är snart lika vanliga i Pakistan som trafikolyckor. Sedan 2001 har Pakistan upplevt i snitt ett terrordåd var tionde dag. Mer än dubbelt så många människor har dödats som vid dåden i New York den 11 september.

Pakistan är på många sätt terrorismens verkliga offer.

De pakistanska talibanerna är bara en av många grupper som ligger bakom denna pågående massaker.

Vad västvärlden framförallt måste oroa sig för är vad al-Qaida gör. De och deras sympatisörer är den enda organisation med kapacitet och intresse av att utföra globala terrordåd.

Turistmål

Än så länge verkar terrornätverket fortfarande vara i chock efter ledarens plötsliga död. Men förr eller senare kommer al-Qaida att lyckas genomföra eller inspirera till terrordåd i USA eller övriga västvärlden. Alternativt slå till mot västerländska mål som ambassader, hotell och turistbussar i tredje världen.

Då flyttar den pakistanska verkligheten in i vår egen vardag.

Men det hade den gjort även om bin Ladin tagits levande. Förmodligen hade terrorn mot väst då blivit ännu intensivare i hopp om att på så sätt kunna få sin ledare fri.

Väst kan trösta sig med att al-Qaida efter 9/11 lyckats med få spektakulära dåd. De flesta har avslöjats i förväg och förhindrats. bin Ladins dagboksanteckningar där han uppmanar anhängarna att slå till mot stora och små städer, tågtrafik och kända turistmål får ses mer som en önskelista än konkret terrorplanering.

al-Qaida lever vidare, men är tveklöst svagare efter bin Ladins död.

Inget enstaka terrordåd ändrar på det.

ARTIKELN HANDLAR OM