Sarkozy vinnaren i sexskandalen

Försökte smutskasta tänkte huvudmotståndaren i nästa års presidentval

NYHETER

Nicolas Sarkozy är den som tjänar mest på våldtäktsanklagelserna mot Strauss-Khan.

Utåt manar presidenten till att inte på förhand döma hans motståndare.

Men i tysthet måste han jubla.

Mindre än tolv månader återstår till presidentvalet i april nästa år. Sarkozy är impopulär som president och ligger uselt till i opinionsmätningarna. Strauss-Khan var den trolige huvudutmanaren. Före sexskandalen talade allt för att han skulle bli socialistpartiets kandidat.

Sarkozy var så övertygad om den saken att han i hemlighet gett medarbetare order att gräva fram ofördelaktig information om Strauss-Khan för att smutskasta honom i valrörelsen. Något IMF-chefen fick reda på.

Skvaller

Nyhetsmagasinet Le Point avslöjade för en tid sedan en incident som sägs ha inträffat på herrtoaletten under G 20-mötet i Pittsburgh i september 2009 då Strauss-Khan ska ha konfronterat Sarkozy.

– Jag har fått nog av allt skvaller om mitt privatliv och om påstådda dossier och bilder som ska användas mot mig, sa Strauss-Khan till presidenten. Jag vet att det här kommer från Elyséepalatset. Säg åt dina killar att lägga av annars går jag till domstol.

Nu har Strauss-Khan gjort jobbet åt Sarkozy. Våldtäktsanklagelserna har i praktiken dödat hans kandidatur. Även om han till slut frias blir det nästan omöjligt att ställa upp.

Elyséepalatset  kan kosta på sig att mana alla att betrakta Strauss-Khan som oskyldig tills motsatsen är bevisad.

Lurad

Till och med människor utanför soicialistpartiet hävdar att sexskandalen kan ha varit en medveten fälla för att röja Strauss-Khan ur vägen. De håller för otroligt att IMF-chefen skulle ha uppträtt så korkat när han vet vad som står på spel.

– Han måste ha blivit lurad, säger Christine Boutin, ledare för Kristdemokraterna.

En indirekt anklagelse mot Sarkozy.

Strauss-Khan försökte bli kandidat redan 2007 men blev då brädad av Segolene Royal som förlorade till Sarkozy.

Med Strauss-Khan i en häktningscell befinner sig socialistpartiet i chocktillstånd. Plötsligt står partiet utan en given kandidat.

Ett drömläge för Sarkozy. Han har ännu inte tillkännagett att han ställer upp för omval men allt annat vore en sensation.

Mycket av hans agerande präglas av desperata försök att förbättra sin popularitet.

Massaker

Sarkozy var ivrigast av alla att anfalla Libyen. De franska planen attackerade Gaddafis stridsvagnar och artilleri precis när de stod i begrepp att genomföra en massaker i Benghazi. Genom att ta ledarrollen försökte Sarkozy visa handlingskraft och statsmannaskap.

Frankrikes sätt att återinföra gränskontroller och stoppa flyktingar från Nordafrika att ta sig in i Frankrike är ägnat att stärka hans aktier hos väljare som annars funderar på att rösta för Nationella Frontens Marine Le Pen. En fortsättning på hans kampanj förra året att slänga ut romer från andra EU-länder från Frankrike.

Enträgna rykten gör gällande att Sarkozys 43-åriga fotomodellhustru Carla Bruni är gravid. En baby några månader före valet skulle PR-mässigt sitta rätt bra och inte precis försvåra hans chanser till omval.

ARTIKELN HANDLAR OM