CIA:s hemliga spaning - toppen på ett isberg

Sverige hjälper till att tysta ner skandalen

NYHETER

CIA:s hemliga spaning i Sverige är bara toppen på ett isberg.

Sedan terrordåden 2001 har USA kraftigt ökat sina illegala operationer i vänligt sinnade länder.

Vi får bara höra talas om de där något går fel.

Amerikanen Raymond hade ingen diplomatisk status när han i Pakistan sköt ihjäl två lokala underrättelseagenter. Han påstod att de försökte råna honom vid ett rödljus i staden Lahore.

Efter gripandet gjorde USA honom till diplomat och hävdade att han hade immunitet.

Davis jobbade i verkligheten åt CIA. En av många amerikaner som skickats till Pakistan under falsk flagg för att utföra underrättelsearbete. USA litar helt enkelt inte på att den pakistanska underrättelsetjänsten verkligen ska gripa de verkligt farliga terroristerna.

Tysta ner

USA agerar på liknande sätt i en rad länder man har goda förbindelser med. Man litar till att de lokala myndigheterna ska ha ett eget intresse av att tysta ner historien om agenterna avslöjas.

Vilket verkar fungera även mot Sverige. Justitieminister Beatrice Ask ville i går inte kommentera avslöjandet om CIA:s olagliga terroristspaning med hänvisning till att hon är i Ryssland på resa och inte kunnat sätta sig in i ärendet. Ett bekvämt sätt att skaffa sig lite mer betänketid i ett mycket känsligt ärende. Inget hade hindrat henne från att bli briefad av sina medarbetare och sedan säga sin mening.

Istället var beskedet från pressekreteraren att hon kanske uttalar sig under morgondagen, kanske inte alls.

I länder som Pakistan har USA ännu ett medel att ta till, plånboken.

Någon betalade de anhöriga till de båda dödade pakistanierna 16 miljoner kronor i "blodspengar". Det ledde till att Davis släpptes och av USA fördes ut ur landet till den amerikanska militärbasen i Bagram, Afghanistan. Lägg till det att Pakistan tar emot hundratals miljoner dollar varje år i militärt stöd från USA.

Flata Sverige

USA:s attityd är "vi gör som vi vill - det har vi betalat för".

CIA har slagit till på många platser i världen och gripit folk utan det lokala landets godkännande. Men det är inte alltid som de är lika flata som Sverige eller Pakistan.

Den muslimske prästen Hassan Mustafa Omar Nasr greps av amerikanska agenter när han promenerade till sin moské i Milano. Han sattes på ett plan till Egypten där han hölls fängslad i flera år utan att ställas inför rätta.

Italienarna ilsknade till och begärde ett stort antal CIA-agenter utlämnade (de hade då redan lämnat Italien). USA vägrade givetvis men en italiensk domstol dömde ändå 22 av dem till långa fängelsestraff i sin frånvaro.

Mörkertal oroar

Innan han avgick erkände president George W Bush att CIA drev hemliga fängelser på flera platser i världen där misstänkta terrorister spärrades in och förhördes. Något Obama satte stopp för när han flyttade in i Vita huset.

Men CIA fortsätter med andra olagliga aktiviteter vilket avslöjandet om spaningen i Sverige är ännu ett bevis på.

Vad är det mer för operationer som försiggår som vi aldrig får höra talas om?

Mörkertalet är det som verkligen oroar.

ARTIKELN HANDLAR OM