Saleh skyller på al-Qaida för att rädda sig själv

NYHETER

Gulfstaterna, USA, den egna befolkningen. I stort sett alla är överens om att presidenten måste avgå.

Alla utom Ali Abdullah Saleh själv.

I sina försök att hänga sig kvar vid makten använder han al-Qaida som falsk täckmantel.

Ali Abdullah Saleh.

Genom att skylla våld och övertagande av vissa städer på al-Qaida hoppas han få USA och mäktiga grannar som Saudiarabien att på nytt stödja honom. Tanken är att de i valet mellan två onda ting ska välja det minst onda, det vill säga Saleh. Ett desperat sista halmstå för att slippa avgå efter 33 år vid makten.

Mycket tyder på att de islamister som tagit över staden  Zinjibar i den södra delen av landet gjort det under är den falska täckmanteln av att vara al-Qaida.

Öka kaoset

Al-Qaida finns i Jemen men det är en mycket liten grupp som inte genomfört annat än enstaka terrorattacker på hemmaplan. De har ingen egen "armé" som kan gå in och ta över kontrollen över hela städer.

Snarare är attacken mot staden ett försök av president Saleh att ytterligare öka kaoset i landet och på så sätt göra det lättare för honom själv att sitta kvar. Hans dubbelspel får en som Moammar Gaddafi att framstå som amatör.

Saleh har vi ett antal tillfällen de senaste veckorna ingått olika överenskommelser om att avgå bara för att i sista stund vägra skriva på. Vid ett tillfälle lät han militär omringa ett rum i huvudstaden Saana där medlare från Gulfstaterna satt i förhandlingar. De hindrades från att lämna rummet.

Trots att i stort sett alla tagit sin hand i från honom är det uppenbart att Saleh inte tänker avgå frivilligt. Hellre skickar han in sitt land i ett fullskaligt inbördeskrig.

Krypskyttar

Våldet har eskalerat märkbart de senaste veckorna. Ju desperatare Saleh blir desto mer släpper hans spärrar.

USA stödde länge Saleh trots det folkliga upproret mot honom. Saleh har varit en nyttig kugge i arbetet att bekämpa al-Qaida i Jemen. Gruppen har mer och mer tagit över planeringen av terrordåd utomlands från huvudgrenen i Pakistan/Afghanistan. Saleh har varit väldigt samarbetsvillig när det gäller att spåra al-Qaidas aktiviteter riktade mot USA och västvärlden.

Men när även han började rika stridvagnar och krypskyttar mot den egna befolkningen blev det ohållbart för Obama att hålla honom bakom ryggen.

Till och med delar av hans egen militär har vänt sig mot Saleh. Men han har fortfarande stöd av sin egen klan.

ARTIKELN HANDLAR OM