Berlusconis era är snart över

Premiärministerns sexliv i fokus igen när Rubygate-rättegång återupptas i dag

NYHETER

Valförlusten i lokalvalen i Milano är första tecknet på att italienarna börjar tröttna på sin skandalomsusade premiärminister.

Silvio Berlusconis sexliv hamnar i fokus i dag igen när rättegången om Rubygate återupptas.

Silvio Berlusconi.

I vanlig ordning håller sig Berlusconi undan, mån om att visa hur upptagen han är av att sköta landets affärer. Den här gången i form av ett officiellt besök i Rumänien.

Berlusconis här av advokater gör allt för att förhala rättegången om att Berlusconi köpt sex av den då minderåriga marockanska nattklubbdanserskan Karima El Mahroug, med artistnamnet Ruby the Heart Steeler, och sedan använt sin makt för att tvinga polisen att släppa henne.

Fet plånbok

Ju längre rättegången drar ut på tiden desto mindre chans att det blir någon dom före nästa planerade parlamentsval 2013. Taktiken går ut på att hävda att den aktuella domstolen i Milano inte har rätt att pröva målet. Berlusconis linje är att bara författningsdomstolen eller parlamentets ministerråd kan pröva ett åtal mot premiärministern.

Skälet Berlusconis advokater anger är att han verkligen trodde att Ruby var syskonbarn till Egyptensd president Hosni Mubarak och att han agerade i sin officiella roll som premiärminister för att förhindra en diplomatisk incident.

Med sin feta plånbok har Berlusconi råd med landets skickligaste jurister. Därför är det inte uteslutet att han lyckas med sin förhalningstaktik.

Frågan är till vilken nytta.

Gårdagens lokalval i Berlusconis hemstad Milano (och i Neapel)visar att de tidigare så toleranta och överseende italienarna fått nog av premiärministerns privata skandaler och maktmissbruk.

Storförlust

Efter 18 år vid makten tvingas Berlusconis koalition lämna över borgmästarposten till en vänsterman, Giuliano Pisapia. Han slog den sittande borgmästaren med bred marginal 55 mot 45 procent.

Förlusten är extra intressant eftersom Berlusconi personligen deltog i valkampanjen och mer eller mindre öppet gjorde det till en förtroendeomröstning för honom personligen.

Det gör det svårt att tolka bakslaget på annat sätt än att italienarna är på väg att ta sin hand ifrån Berlusconi. Att förtroendet rasar.

Så ivrig var finansmogulen att vinna att han vid ett tillfälle lät sig intervjuas på alla TV-kanaler nästan samtidigt. Något som kommer att resultera i ytterligare en rättsprocess på honom (han är redan inblandad i fyra pågående rättegångar). Oppositionen hävdar att Berlusconi, som äger landets stora TV-kanaler, bröt mot lagen som säger att alla partier ska få likvärdig exponering i en valkampanj.

Spricka

Det eventuella åtalet lär dock bli det minsta av Berlusconis problem.

Valförlusten i Milano underminerar Berlusconi maktställning. Den riskerar också att öppna en spricka med koalitionspartnern Lega Nord vars ledare Umberto Bossi nu riskerar att deras ner i kölvattnet av Berlusconis skandaler.

Partiets tidning La Padania är inte nådig.

– Det här är en tung förlust och den störste förloraren är premiärministern.

Valförlusten gör att ett nyval kan komma redan nästa år. Berlusconieran närmar sig ett slut.

ARTIKELN HANDLAR OM