Därför kan Romney tappa lika fort igen

ANALYS: Aftonbladets Wolfgang Hansson om den jämna kampen i amerikanska valet

1 av 12
NYHETER

Romneys framgång i opinionsmätningarna efter debatten var väntad.

En upphämtning som han lika snabbt kan tappa igen.

De snabba svängningarna visar hur jämn kampen är.

Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Till att börja med är Mitt Romneys framfart i opinionsmätningarna inte fullt så sensationell som vissa nyhetsinslag låter påskina.

Det är bara en mätning, Pew Research Center, som visar att Romney tagit ledningen mot Obama. I övriga är det oavgjort. Alla är gjorda efter den första debatten i förra veckan.

Efter Romneys utskåpning mot Obama var det allmänna tipset att Romney skulle få några procents skjuts framåt i opinionen. Så verkar det också ha blivit.

Men lägger man ihop alla mätningarna och tar ett snitt så leder Obama fortfarande knappt.

Obama vinner idag

Tittar man på delstaterna som avgör valet behåller Obama ledningen i de flesta av dem. Försprånget har krympt men vore det val i dag så skulle han utan problem få stanna kvar i Vita huset.

Före konventen ledde Obama. Direkt efter det republikanska var Romney ikapp. Efter demokraternas konvent regerade Obama. Svängningarna är relativt kraftiga men ändå för små att dra några säkra slutsatser av. Annat än att det är väldigt jämt.

Rätade ut frågetecken

Romneys senaste fall framåt är ett utslag av de låga förväntningarna på honom. Inte ens Romneys egna anhängare är särskilt entusiastiska över hans kandidatur. Eller var. Efter debatten har stödet bland de egna ökat markant.

Det är viktigt eftersom det gör det troligare att Romneys anhängare verkligen släpar sig i väg till vallokalerna. Den som lyckas bäst i att mobilisera sina väljare vinner den 6 november.

På punkt efter punkt - visar opinionsmätningarna - rätade Romney ut en rad frågetecken under debatten.

Verkade trevligare

Han framstod som presidentmässig och som en trovärdig ledare. Han utmålade sig som en mittenpolitiker. Han verkade trevligare och mer normal än det intryck många väljare fått tidigare. Framförallt kvinnorna verkar ha gillat vad de såg.

Då ska man minnas några saker.

* Debatten handlade om Romneys favoritämne, ekonomin. Det är där han kan mest och har starkast trovärdighet. I de två återstående blir det mer sociala frågor och utrikespolitik där Obama har ett övertag.

* Romneys debattseger berodde lika mycket på Obamas usla insats som på Romneys goda.

Förlorad mark

Det är knappast troligt att ett debattproffs som Obama gör en lika slätstruken figur i nästa debatt. Tvärtom kan man räkna med att han kommer att vara mycket mer offensiv och slagkraftig.

En riktigt bra insats av presidenten innebär att Obama snabbt kan ta in den mark han förlorat till Romney.

Romney har nu höjt förväntningarna. Han är inte längre den självklare underdogen och förloraren. Samtidigt får han svårt att toppa sin insats från första debatten.

Kryphål

Romney har också ett trovärdighetsproblem. Man kan inte på kampanjmöte efter kampanjmöte prata om sina skattesänkningar för att sedan förneka dem i en debatt inför 50 miljoner amerikaner.

Romney vill sänka skatterna med 480 miljarder dollar. Han påstår att han ska betala det genom att avskaffa avdrag och kryphål i skattelagstiftningen men inte talat om vilka. Det är helt enkelt inte trovärdigt.

Vilket 62 procent av väljarna i Pew:s mätning håller med om. De anser att Romney lovar mer än han kan hålla.

För tio dagar sedan dömde många experter ut Romney som chanslös. Nu haussar lika många hans segerchanser.

Mitt tips är att lika mycket som de undervärderade Romney då lika mycket övervärderar de hans chanser nu.

Efter nästa debatt kan det se väldigt annorlunda ut.