Uppdrag: Rädda Obama

Vicepresidentdebatten blir viktigare i år

NYHETER

När vicepresidentkandidaterna drabbar samman natten mot fredag har demokraten Joe Biden ett tydligt uppdrag.

Att rädda Obama.

Biden måste få in smockorna som presidenten missade.

Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Matchningen är udda och potentiellt explosiv.

I ena ringhörnan står den streetsmarte Joe Biden, senator i 36 år. En jovialisk 69-åring vars snälla framtoning har lurat många. Han är en mycket skicklig debattör och hänsynslös om det behövs.

I den andra står det unga och stramt korrekta stjärnskottet Paul Ryan, 42, som det senaste åren seglat upp som det republikanska partiets ekonomiske guru och ideolog.

Ryan är inte så oerfaren som han ser ut. Han blev vald till kongressen redan som 28-åring och har suttit där sedan dess. Han blir en svår motståndare för Biden.

Normalt betydelselös

Normalt brukar vicepresidentdebatten tas med en axelryckning. Tämligen betydelselös som den vanligtvis är för utgången av presidentvalet. I år har den en helt annan dignitet.

Efter president Barack Obamas genomklappning i den första presidentdebatten är demokraterna i stort behov av en framgång för att återta förlorad mark och bättra på det tilltufsade självförtroendet. Obama får själv chansen till revansch i nästa vecka men Biden kan ge honom en hjälpande hand redan i natt.

Jag gissar att vi får se en betydligt mer aggressiv Biden. Han måste utnyttja en del av den ammunition som Obama av någon anledning aldrig avlossade. Som Romneys uttalande om att 47 procent av amerikanerna är bidragsberoende Obamakramare som han inte behöver bry sig om.

Långt till höger

Tacksamt krut i demokraternas försöka att utmåla Romney som de rikas kandidat, som långt till höger istället för den mittenkandidat han framställde sig som i debatten mot Obama.

Bidens behöver pressa Ryan mycket mer på hur Romneys skattesänkningar ska finansieras än vad Obama lyckades med. Han lät Romney komma undan alldeles för lätt.

Eftersom Ryan är ideologen bakom Romneys ekonomiska program är en seger mot honom också en seger över Romney.

Hos tv-tittarna gäller det för Biden att väcka tvivel om det verkligen känns tryggt att ha högermannen Ryan några hjärtslag från presidentposten.

Torr och nördig

Precis som i förra valet står Biden dock inför ett problem.

Den gången debatterade han Sarah Palin som då var John McCains vicepresidentkandidat. Precis som då gäller det för erfarne Biden att inte framstå som nedlåtande eller överlägsen. Hård och tuff är ok men inte otrevlig á la Al Gore.

Biden har en tendens att låta tungan slinta som nyligen när han anklagade republikanerna för att vilja slå den svarta befolkningen i kedjor.

För Paul Ryan handlar det om att presentera sig för det amerikanska folket. Många vet knappt vem han är.

Han har en tendens att verka rätt torr, nästan lite nördigt intresserad av sitt favoritämne. Nu får han chansen att visa upp en mjukare och mer sympatisk sida.

Ryan han en lättare uppgift än Biden. Det räcker om han undviker uppenbara misstag och ger ett så förtroendefullt intryck att majoriteten känner sig bekväm med tanken på att han i ett extremt läge kan ta över och styra landet.

ARTIKELN HANDLAR OM