Ny framgång för rebellerna men ingen slutseger i sikte

Euforiska syrier välter omkull bronsstaty av Assad

NYHETER

Bilderna på den fallna statyn är som en repris av störtandet av Saddam Husseins i Irak.

Med den skillnaden att Assad-statyn gått i backen men diktatorn sitter kvar.

Rebellerna i Syrien har vunnit ännu en framgång men segern är fortfarande långt borta.

Det första människor gör när rebeller intar halvmiljonstaden Raqa är att fästa ett rep kring huvudet på bronsstayn föreställande förre diktator Hafez Assad, pappa till nuvarande Bashar Assad.

När brons-Assad välts omkull kastar sig folk fram och slår med sina skor mot statyns huvud. Den ultimata förnedringen i arabisk kultur. Medan övriga filmar med sina mobiler.

Folk är euforiska och ropar "Gud är stor".

Men närmare än en bronsstaty har den syriska oppositionen inte kommit i sina försök att störta diktaturen. Om Raqa som det verkar har fallit i rebellernas händer är det en stor framgång. Det är i så fall första gången under det snart tvååriga inbördeskriget som rebellerna intagit en provinshuvudstad.

Bombar

Men som mycket annat i det här kriget är vinsterna på slagfältet inte beständiga. Regimen svarade snabbt med att bomba Raqa från luften. Regimens truppförstärkningar uppges vara på väg.

Så vem som kontrollerar Raqa om en vecka eller en månad är en öppen fråga. Läget ändras hela tiden. Det gäller även andra stora städer som Homs och Aleppo. Oppositionen kontrollerar vissa stadsdelar i huvudstaden Damaskus men saknar de tunga vapen som krävs för att nå längre.

Bashar Assad förfogar trots alla desertörer fortfarande över en stor och vältränad armé. Vapensändningarna fortsätter att strömma in från Iran och Ryssland, regimens enda internationella vänner.

Trots alla motgångar på slagfältet, trots en nästan total internationell isolering så fortsätter regimen att visa sig långt mycket segare än många trott. Det är helt enkelt för många människor som fruktar för sina liv om Assad försvinner. Som fortsätter stötta honom. Alawiterna, den grupp han tillhör, utgör 15 procent av Syriens befolkning.

Går inte vinna

Rebellerna är fortfarande en brokig skara bestående av allt från frihetslängtande demokrater till islamister från al-Qaida.

Förmodligen är det därför som de flesta internationella experter är av uppfattningen att ingen av sidorna kan vinna kriget militärt.

USA:s utrikesminister John Kerry befinner sig i Saudiarabien på sin första utlandsresa sedan han tog över efter Hillary Clinton. Han hotade i går med mer hjälp till rebellerna om Assad inte ger upp och avgår. Ett hot som knappast lär få Assad att darra. Så länge USA inte förser rebellerna med tunga vapen kan han hanka sig kvar rätt länge till. Även om rebellerna får amerikanska vapen är det inte säkert att de kan vinna en militär slutseger.

Efter att befolkningen i Raqa vält Assad-statyn ger de sig på en jättelik "reklamskylt" av Bashar Assad. Bit för bit skärs hans huvud och kropp bort. Snart är hela han borta.

Fast oddsen för att han i verkligheten snart ska försvinna för gott är inte särskilt goda.