Hög tid för ung och modern påve

Unikt tillfälle för katolska kyrkan att rensa lik ur garderoben

NYHETER

Skandaliserad och utskälld.

Ändå har katolska kyrkan aldrig haft ett bättre tillfälle att bättra på sin image genom att välja en modern påve.

En som är beredd att rensa ut gamla lik ur garderoben.

Världen behöver inte en påve till som ska tala om för sina undersåtar att det är en synd att använda kondom men som samtidigt tyst accepterar att höga präster sexuellt utnyttjar barn. Eller en som deklarerar att homosexualitet är en sjukdom.

De senaste tio åren har katolska kyrkans rykte skadats rejält av ett stort antal skandaler som involverat korruption och höga prästers övergrepp på dem som kyrkan borde vara mest mån om att skydda, barnen.

En smärtsam ögonöppnare för många.

Men hanteringen av sexövergrepp och andra skandaler har lämnat väldigt mycket att önska. Den har karakteriserats mer av sopa under mattan-tendenser än en öppen och ärlig tvätt av den smutsiga byken.

Ta steget

Det krävs rätt mycket för att katolska kyrkan ska få tillbaka sitt förtroende och för att den ska vara relevant i framtiden.

Katolska kyrkan – och säkert inte bara den – skulle behöva ta steget in i 2000-talet.

I Washington Post hittar jag stöd i form av en opinionsundersökning som visar att sex av tio amerikanska katoliker tycker att kyrkan inte går i takt med nutida attityder och livsstilar. Över hälften motsätter sig att präster inte får gifta sig och 58 procent fördömer förbudet mot kvinnliga präster.

På det viset kommer Benedictus XVI:s avskedsansökan som en skänk från ovan.

Här är några saker kardinalerna borde fundera över när de skriver ner sin kandidat på lapparna.

Gradskillnader

* Bryt med traditionen att välja en ålderstigen och ytterst konservativ herre som helt saknar förankring i vanliga människors vardag. Svårt eftersom det bara finns konservativa män i skaran som lär komma ifråga. Det handlar om gradskillnader.

Den filippinske kardinalen Luis Antonio Tagle, 56, ses ofta cykla runt i Manilla. Brasiliens kardinal Odilio Scherer, 62, älskar sociala medier, åker tunnelbana och är en flitig gäst på talkshows i hemlandet. Åtminstone två kandidater som på något sätt verkar ha örat mot marken.

* Välj en påve som inte är vit och europé. Ghanas Peter Turkson, 63, nämns ofta. Kan USA ha en svart president kan väl katolska kyrkan ha en svart påve. I många länder i tredje världen är kyrkan en progressiv politiskt kraft vid sidan av sin konservatism i moralfrågor.

Kvinnoapartheid

* Det är förmodligen för mycket begärt men man kan tycka att kyrkan borde göra upp med sin kvinnosyn. Inte ens engelska herrklubbar orkar längre hålla emot men i katolska kyrkan är det helt naturligt att kvinnor bara är bifigurer som tar order av männen. En påve som åtminstone öppnar upp för ett slut på detta apartheidsystem skulle göra mycket för att putsa upp kyrkans image.

* Kyrkan behöver en utåtriktad påve som kan kommunicera inte bara med sina kompisar i Vatikanen utan med vanliga människor. Som gillar att delta i offentligheten.

Problemet är att 77 av de 115 kardinalerna måste se vikten av en omdaning av kyrkan. En institution som de själva varit med och format.

Risken är överhängande att när den vita röken väl stiger över Sixtinska kapellet så har de valt gamla hjulspår istället för förnyelse.