Lång att göra-lista för nye påven

1 av 5 | Foto: AP
Franciskus talar för första gången som ny påve.
NYHETER

En påve som gav upp sin flotta tjänstebostad och sin limousine med chaufför när han blev kardinal väcker visst hopp om förändring.

Han har en diger to do-lista.

Men kan en gammal och konservativ man verkligen modernisera kyrkan eller är han bara en dimridå?

Han fanns inte med alls i förhandsspekulationerna. Ändå var Jorge Bergoglio mannen som sägs kommit tvåa när påven Benedictus XVI blev vald. Vilket förmodligen var skälet till att omröstningen den här gången gick i rekordfart. Han var det perfekte kompromisskandidaten.

Nu träder 76-åringen fram som Franciskus, efter helgonet som tog hand om de fattiga. En tydlig markering av var han vill lägga fokus. Han är själv känd för sin frugala livsstil.

Det sägs att argentinarna tar bussen om de ville tala med sin ärkebiskop. Där vet de att de alltid kan träffa honom.

Jag vet inte hur mycket sanning det ligger i den anekdoten. Bara för att Bergoglio vill leva enkelt är det inte givet att han är beredd att föra kyrkan in i 2000-talet.

■ ■ ■

I en rad moralfrågor är han starkt konservativ.

Han blev mäkta upprörd när Argentinas kvinnliga president ville dela ut gratis preventivmedel. Han motsätter sig starkt homosexuella äktenskap. Han är emot abort.

Så där finns inte mycket hopp om en avgörande förändring. Han tillhör inte de värsta mörkermännen men är inte heller progressiv.

Frågan är om han är beredd att offentligt tvätta kyrkans smutsiga byk. En överfull tvättkorg väntar.

Är han villig att på allvar ta itu med de omfattande sexuella övergrepp mot barn som begåtts av många höga präster runtom i världen? Och förmodligen fortsätter än i dag.

Tänker han göra något åt korruptionen inom kyrkan? Är han villig att häva celibatet för manliga präster?

Kanske viktigast av allt. Är han beredd att sätta stopp för kvinnoförtrycket och låta viga kvinnliga präster? Inte ens engelska herrklubbar orkar längre stå emot trycket men katolska kyrkan fortsätter tillämpa sin könsapartheid.

Lite grann känns det som de 115 kardinalerna försöker ge intrycket att de gjort ett oväntat radikalt val snarare än att de verkligen tror att Franciskus ska plocka fram den stora sopkvasten.

■ ■ ■

Den färske påvens debut var lyckad. Han gjorde ett varmt, ödmjukt och sympatiskt intryck från balkongen samtidigt som han visade på en lovande vitalitet för sin ålder och en förmåga att nå den stora publiken.

Ett välkommet brott med den inbundne Benediktus. Många katoliker kommer att ta honom till sitt hjärta.

Man kan verkligen undra om vi icke-katoliker egentligen behöver bry oss. Men det tror jag vi behöver. Påven på 2000-talet är en statsman med ett enormt inflytande. För världens utveckling är det viktigt hur han uppträder och vilka värderingar han ger uttryck för.

■ ■ ■

På en punkt visade kardinalerna att de lyssnat på kritiken för att bara kliva på i gamla hjulspår.

Francis är den första icke-europeiska påven i modern tid. Han är den första påven från Latinamerika. I sig en sensation.

Ett smart val med tanke på att 40 procent av världens 1,2 miljarder katoliker bor i Latinamerika.

Det lär dock inte bli många fler bussturer för påve Franciskus.