Helkramen och halvkramen avslöjar allt

1 av 4 | Foto: ULF HÖJER
Premiärminister Netanyahu fick en halvkram.
NYHETER

TEL AVIV/JERUSALEM. Kroppsspråket kunde inte ha avslöjat tydligare var Obamas sympatier ligger.

Premiärminister Netanyahu fick en halvkram.

President Peres som är för en palestinsk stat fick en helkram.

Från talarstolen lät det som president Obama och Netanyahu grävt ner stridsyxan för gott.

Netanyahu tackade Obama för att han "stärkt den redan okrossbara alliansen" mellan de två länderna.

Obama förklarade att "vi är stolta över att vara Israels främsta allierade och er bästa vän". Han slog också fast att den speciella alliansen inte bara är okrossbar utan till och med "evig".

När han dessutom hälsade med ett "shalom" och även sa på hebreiska "Det känns underbart att vara tillbaka i Israel" så var det många israeler som mjuknade och var beredda att förlåta en som de tidigare tyckte alltför palestinavänlig amerikansk president.

Olika sorters kramar

Men när Obama på vägen från talarstolen tackade sina två värdar så var hans betydligt mer innerlig och intim i sin omkramning av Shimon Peres. Netanyahu fick nöja sig med en omfamning med visst avstånd.

Som en av arkitekterna bakom fredsavtalet mellan Israel och palestinierna från 1993 har Obama stor respekt för Peres.

Kroppsspråket avslöjade att det fortfarande återstår en hel del för att värma upp de personliga känslorna mellan Obama och Netanyahu. De två har varit i luven på varandra konstant under Obamas första fyra år vid makten. Ända sedan Obama pressade Netanyahu att frysa byggandet av nya judiska bosättningar. Något som Netanyahu snart trotsade.

Bjöd Obama på middag

Premiärministern bjöd Obama på middag i går kväll i sitt residens. Kanske lyckades de brygga över en del av motsättningarna där.

Den gemensamma presskonferensen strax före snarare förstärkte bilden av hur olika de ser på några av nyckelfrågorna. Även om Obama upprepade gånger kallades Netanyahu vid hans smeknamn "Bibi".

Vid sidan av personkemin handlar det om hårda politiska fakta.

Obama vill liksom omvärlden se en palestinsk stat på Västbanken, sida vid sida med Israel. Netanyahu har aldrig varit någon vän att tvåstatslösningen och gjort sitt bästa för att sabotera den. Nu hoppas han att alla bosättningarna på Västbanken i praktiken ska omöjliggöra två i grunden självständiga stater.

Nöjda med status quo

Han och många israeler verkar nöjda med att leva i status quo där palestinierna lever bakom en mur som skyddar Israel men där Israel kontrollerar alla stora vägar och infarter till de palestinska städerna som de när som helst kan spärra av.

För Obama är det oacceptabelt eftersom konflikten då fortsätter att elda på alla andra oroshärdar i Mellanöstern.

Under torsdagen ska Obama träffa palestiniernas president Mahmoud Abbas.

Vad ska han säga för att göra Abbas nöjd utan att förarga israelerna?

FAKTA

Tre saker Obama vill uppnå med sin resa till Israel

Reparera förbindelserna med Israel. Många israeler tycker att Obama är alltför palestinavänlig och brutit mot den traditionella amerikanska politiken där Israel sätts främst.

 Få Netanyahu att vänta med att bomba Iran. Israel och USA är ense om att det är oacceptabelt om Iran skaffar sig kärnvapen. Obama tror det tar minst ett år innan Iran har ett kärnvapen och vill därför pröva alla diplomatiska möjligheter att lösa konflikten innan man tar till militära medel.

 Få liv i fredsprocessen. Fredsförhandlingarna mellan Israel och palestinierna har legat nere i över två år. Så länge konflikten fortsätter eldar den på den allmänna oron i Mellanöstern.