USA kan slå till – inom några dagar

Senaste tecknet på att en attack mot Syrien rycker närmare

1 av 2 | Foto: AP
Barack Obama.
NYHETER

Här är senaste tecknet på att en amerikansk attack mot Syrien kryper allt närmare:

President Barack Obama uppges ha gett sina medarbetare order att plocka fram juridiska argument som kan försvara en bombräd.

En attack kan komma så snart som inom några dagar.

Men Syrien säger sig vara redo.

– Syrien är inget lätt fall. Vi har försvar som kommer att överraska andra, säger utrikesministern Walid Muallem på en tv-sänd presskonferens.

När dörren till ett godkännande av FN:s säkerhetsråd verkar vara stängd försöker USA:s president istället hitta andra vägar att genomföra en attack som av omvärlden uppfattas som legitim.

Enligt amerikanska medier som NBC och Washington Post så tittar USA framförallt på hur man motiverade flygbombningen av Kosovo i slutet av 90-talet då Nato ingrep för att stoppa Serbiens diktator Slobodan Milosevic trupper från att utföra massakrer på civilbefolkningen.

I fallet Syrien kam argumenten till och med vara starkare.

Att använda kemiska vapen i krig är strängt förbjudet enligt den internationella konventionen mot kemiska vapen från 1993. Syrien har visserligen inte skrivit på den men det spelar enligt internationella juridiska experter ingen roll.

”Ansvar att skydda”

Kemvapenkonventionen är undertecknad av så många stater att den anses vara en del av internationell lag som alla måste följa.

Sedan Kosovokriget har FN dessutom antagit principen om "ansvar att skydda" civilbefolkningen vid konflikter. Det är en tvingande princip men som kolliderar med vetorätten för de fem staterna som är medlemmar i FN:s säkerhetsråd. Så länge Ryssland lägger in veto kan FN inte upprätthålla principen i fallet Syrien. Men det skulle då gå att hävda att det vore legitimt för en de villigas koalition att göra det FN inte förmår göra.

Till Obamas uppdrag till sina jurister ska läggas utrikesminister John Kerrys mycket kraftfulla uttalanden där han slår fast att det som inträffat är en gasattack och att den syriska regimen är skyldig.

– Syrien väntade fem dagar med att ge FN:s inspektörer klartecken, sa Kerry. Så agerar inte en regim som vill rentvå sig.

Med den aktivitet som nu råder i Vita huset verkar ett militärt angrepp vara nära förestående.

Få ut inspektörerna

Innan USA slår till får man förmoda att man avvaktar eventuella resultat från FN:s vapeninspektörer som just nu samlar bevis i Damaskus förorter. Det vore märkligt att via FN begära tillträde till platsen för gasattacken men sedan strunta i resultatet. Särskilt som eventuella bevis för den syriska regimens inblandning ytterligare skulle stärka USA:s case för en väpnad aktion.

Förmodligen vill man av säkerhetsskäl få ut vapeninspektörerna från Syrien innan man slår till.

En attack skulle kunna komma redan i slutet av veckan men också dra ut på tiden om Obama känner att han behöver avvakta ytterligare bevis och konsultationer med allierade.

Straffaktion

Flera amerikanska hangarfartyg befinner sig redan i de östra delarna av Medelhavet, liksom en brittisk ubåt. Obama kommer att vara noga med att det är en internationell aktion och inte en amerikansk. Västmakter ska ha sagt till den syriska oppositionen att den kan vänta sig ett tillslag inom några dagar, hävdar källor för Reuters.

Omfattningen är inte känd men signalerna från Vita huset talar om en begränsad straffaktion med kryssningsmissiler mot militära mål i Syrien som exempelvis avfyrningsramper för kemiska vapen, ledningscentraler och uppställda stridsflyg.

Målet är att varna Assad från att använda kemiska vapen i igen. Inte att via ett militärt angrepp störta honom.

Men Syriens utrikesminister Walid Muallem försäkrar att Syrien kommer att försvara sig om landet attackeras, rapporterar AFP, enligt TT.

– Syrien är inget lätt fall. Vi har försvar som kommer att överraska andra, säger han på en tv-sänd presskonferens.

Muallem konstaterar att Syrien har två val: att ge upp eller att försvara sig.

– Det andra alternativet är det bästa, säger han.