Därför hamnar Kim Jong-un inte i Haag

NYHETER

Hur allvarliga brott Nordkorea än begår kommer Kim Jong-un inte att hamna på den åtalades bänk i Haag.

Inte så länge Kina håller honom om ryggen.

Nordkorea erkänner inte den Internationella brottmålsdomstolen, ICC, i Haag. För att dess ledare ändå ska kunna ställas till svars för brott mot mänskligheten krävs ett beslut av FN:s säkerhetsråd.

Där sitter Kina och har vetorätt. I dagens läge är det otänkbart att Nordkoreas enda allierade skulle låta åtala envåldshärskare Kim Jong-un.

Även om Kina någon gång i framtiden skulle vara beredda att göra det återstår nästa problem. För att få Kim Jong-un till Haag skulle världssamfundet behöva göra en kommandoräd in i Nordkorea och hämta honom. En så farligt och riskfylld operation att den i praktiken är utesluten.

Gripa honom

Nordkoreas ledare reser aldrig utomlands - utom till Kina - vilket skulle vara den enda möjligheten av gripa honom.

Det är hemskt att säga det men de oerhörda övergreppen som avslöjas i FN-rapporten är ingen nyhet. Världen har länge känt till att det finns hemliga fångläger i landet. Att det räcker med minsta misstanke om att en person är regimkritisk för att hamna där. Och väl där kan man bli avrättad för ingenting.

FN-rapporten lägger dock ännu mer tyngd bakom anklagelserna mot regimen för att systematiskt förfölja och utrota delar av sin egen befolkning. Det blir ännu svårare för världen att blunda.

I praktiken kommer dock väldigt lite att hända.

Brotten väger lätt mot världens rädsla för att Nordkorea ska frestas använda sina kärnvapen. Så länge ledarna i Pyongyang har den livförsäkringen kommer inte ens USA att våga ingripa.

Kärnvapenhotet

Risken med rapporten är att Kim Jong-un ser det som ännu ett led i omvärldens "förföljelse" av det slutna landet. Det skulle inte förvåna om han tar det som ursäkt för att ännu en gång börja skramla med kärnvapenhotet.

FN-rapporten sätter också fokus på ett annat allvarligt övergrepp där världen har en chans att trycka på.

De flesta nordkoreaner som lyckas fly gör det via gränsen mot Kina. Men de kinesiska myndigheterna skickar systematiskt tillbaka alla nordkoreaner man hittar. Detta trots att man vet att de riskerar att hamna i något av gulaglägren och utsättas för tortyr och andra grymheter.

Något som FN-rapporten riktar hård kritik emot.

Övriga länder borde kräva att Kina upphör med att skicka tillbaka flyktingar till helvetet i Nordkorea.

Även motsats till fallet Nordkorea finns en liten chans att Kina lyssnar.

ARTIKELN HANDLAR OM