Vad gör Putin nu?

Invasion ett tänkbart svar på Ukrainas offensiv

NYHETER

Ukraina verkar ha bestämt sig för att Ryssland inte tänker driva igenom avväpningen av ryssvänliga grupper i östra Ukraina. Istället försöker regeringen i Kiev göra det på egen hand.

Frågan är vad Putins svar blir.

Den ryske presidenten som annars inte varit särskilt snabb med att kommentera händelseutvecklingen skickade ut en varning redan några timmar in på den ukrainska offensiven.

Han varnade Ukraina för allvarliga konsekvenser, enligt nyhetsbyrån Reuters och kallar handlingen ett allvarligt brott mot det egna folket.

Men han säger ingenting om vad Ryssland tänker göra nu.

40 000-50 000 ryska soldater befinner sig precis på andra sidan den ukrainska gränsen. Kanske är det här förevändningen Putin väntat på för att kunna slå till och "skydda" den ryskspråkiga befolkningen i östra Ukraina.

Regeringen i Kiev tar en stor risk genom att med våld försöka driva bort de ryssvänliga grupper som de senaste veckorna ockuperat viktiga byggnader i ett tiotal städer i östra Ukraina och upprättat vägspärrar som gör att de i princip tagit kontrollen över den här delen av landet.

Hotet om en rysk invasion hänger hela tiden över Kiev.

Regimen som tagit över sedan den valde presidenten Viktor Janukovitj flydde till Ryssland i slutet av februari sitter i en rävsax.

Den militära aktionen som nu pågår kan sluta med en rysk invasion.

Samtidigt kan den ukrainska regeringen inte hur länge som helst acceptera att väpnade grupper tar över ena halvan av landet och planerar för så kallade folkomröstningar om självständighet eller att tillhöra Ryssland.

Återstår att se om det är en slutgiltig offensiv Kievregeringen startat eller en begränsad operation för att visa att man inte står passiv.

I förra veckan avvaktade Ukraina vad det diplomatiska toppmötet mellan Ryssland, Ukraina, USA och EU i Geneve skulle ge. När parterna mot alla odds lyckades nå en uppgörelse om att separatisterna skulle avväpnas och lämna de ockuperade byggnaderna så såg det ut som Ukraina vunnit en delseger.

Rätt snart stod det klart att Ryssland inte hade några planer på att uppmana de ryssvänliga styrkorna att följa uppgörelsen. När inget hänt efter påskhelgen började Kievregeringen planera för en egen offensiv.

Även om Ukraina tar en stor risk så är en rysk invasion av östra Ukraina inte ett givet svar. Området är något helt annat än Krim. Visserligen talar en övervägande del av befolkningen ryska och många ser hellre att Ukraina har goda relationer med Moskva än med EU. Men därifrån till att ge upp sitt eget land och bli en del av Ryssland är steget stort.

De senaste veckornas ockupationer har bestått av väpnad milis och små grupper av några hundra civila. Det har inte handlat om någon massrörelse som vill att Ryssland ska ingripa militärt i östra Ukraina.

Invaderar Putin östra Ukraina blir det krig på riktigt. Då kommer även ryska soldater att komma hem i liksäckar. Något som kan hota Putins popularitet på hemmaplan.

Dessutom hotas Ryssland i ett sånt läge av kännbara ekonomiska sanktioner.

Allt omvärlden kan göra är att gissa Putins nästa drag. Bara han själv vet hur hans plan ser ut, vilka slutmålen är och hur långt han är beredd att gå för att nå dem.