Här ska höjdarna svinga mot Putin

Wolfgang Hansson bakom kulisserna på Natomötet på golfbanan

1 av 4 | Foto: WOLFGANG HANSSON
Bunkerordern: Stoppa Ryssland och IS. De viktigaste punkterna på agendan för Natos toppmöte på golfresorten Celtic Manor i Wales är att stoppa Putins aggression mot Ukraina och att hindra IS framfart i Syrien och Irak. Mötet, som är den största säkerhetsoperationen hittills i Storbritannien, bevakas av 9 500 poliser och livvakterna tycks vara fler än delegaterna. En mängd militärer deltar och som rekvisita har Nato placerat ut såväl stridsvagnar som stridsflygplan - precis bredvid fairway.
NYHETER

Det är inte ofta som en golfbana blir centrum för att lösa världens mest brännande frågor.

Ännu mer sällan som det står stridsvagnar i ruffen och stridsflygplan intill sandbunkern.

Följ med bakom kulisserna på Natos viktigaste toppmöte ­sedan kalla kriget.

Det är lätt att förstå att Nato valde Celtic Manor trots att det är en golfbana. Resorten ligger högt och lite avsides men bara några timmar från London. Den är förhållandevis lätt att bevaka men ändå lätt nåbar för de drygt 60 stats- och regeringschefer som kommit hit.

Viktigaste punkt på agendan är att visa på sådan enighet och bestämdhet att Rysslands ­president Putin väljer att upphöra med aggressionen mot Ukraina eller åtminstone inte vågar ­attackera något av Nato­länderna som tidigare låg inom Sovjet­unionens intresse­sfär.

Man ska också diskutera hur Nato kan hjälpa till att stoppa ­Islamiska statens, IS, framfart i Syrien och Irak.
Mitt i allt detta allvar finns det ändå utrymme för en stor portion fåfänga.

När Natoledarna anländer till Celtic Manor är första punkten fotografering. Natochefen ­Anders Fogh Rasmussen och ­David Cameron, värdnationens premiärminister, står uppställda vid en Natoskylt. En efter en kallas världsledarna in för att ­fotograferas med de två. Alla ska ha något att visa upp för hemmapubliken.

Rasmussen kör med kraftfullt handslag. Cameron kindpussar de fåtaliga damerna i maktens skara - även Angela Merkel. Det hela tar nästan en timme av ­mötets dyrbara tid. Och sedan blir det gruppfoto.
Över tusen journalister är ­ackrediterade för att bevaka ­mötet. Vi sitter i en jättelik sal i det provisoriskt uppbyggt presscentret cirka 500 meter från det stora ”slottet” där ­mötena äger rum.

Det känns lite märkligt att vandra runt bland greener och bunkrar. Särskilt som Nato satt ut lite speciell rekvisita. Vid ­sidan av en fairway står en stridsvagn med kanonröret i givakt. Vid sidan av den ett stridsflygplan av modell F-35 vars missiller placerats prydligt på ställningar i gräset.

Jag vet inte om man ska se det som en styrkedemonstration ­eller bara ett sätt att muntra upp tillställningen. Putin lär i alla fall inte darra.

För att få komma ner till den pampiga byggnaden, där ledarna möts, krävs ett särskilt passerkort som bara delas ut i ett fåtal exemplar. Jag lyckas komma över ett och körs i bil ner till ­mötet som ska handla om Afghanistan. Jag är dock sen och får personlig eskort.

Vi springer uppför en bak­trappa. När vi öppnar dörren börjar ett larm tjuta. Vakter springer mot oss från alla håll med hotfulla gester.

– Höjdarna sitter här och ­pratar, väser en vakt. Här får ni absolut inte vara.

Vi hittar en annan väg in.
Det är först nu jag får klart för mig att det faktiskt deltar en mängd militärer på toppmötet. Jag stöter på en efter en i tjusig uniform och glänsande medaljer.

Män, män och ännu fler män. I vimlet ser jag en och annan kvinna också.

Om det var trångt och livligt på presscentret är det inget mot vad det är här. Man får slå sig fram. Det är här i korridorerna som USA och Storbritannien ­informellt pressar andra länder att bli tuffare både ifråga om Ukraina och IS.

När jag ser mig om är det ­påfallande hur många ögonpar som stirrar nervöst mot mig och övriga omgivningen. Det verkar som om livvakterna är fler än delegaterna. Och ledarna har med sig sin egen säkerhets­detalj.

Det är inte svårt att se innanför vilket rum president Obama­befinner sig. Där står ett helt ­fotbollslag av ­Secret Service-­agenter.

Toppmötet är den största säkerhetsoperationen hittills i Stor­britannien med 9 500 ­poliser som ska se till att inget händer. De riktigt tuffa killarna bär skyddsväst och har fingret på ­avtryckaren på sina kortpipiga automatvapen.
Inga bussar väntar när jag vill ta mig tillbaka till presscentret. Jag frågar om det är ok att jag går den korta ­biten. Killen i blå tröja på vars rygg det står Nato ­Summit UK, skakar på huvudet och ler.

– Förbjudet av hälsoskäl, därför att polisen då skulle skjuta dig.

Men alla i uniform är inte ­poliser. Kevin Vaughon bär ­kamouflageuniform med basker trots att han är försäljare. UK trade and investment passar på att visa sina produkter: en portabel dna-scanner som ger svar ­inom 75 minuter, minsökare och vapen som oskadliggör sprängladdningar utan att de exploderar. Fjärrutlösta vägbomber är ett allt större problem för ­Natotrupper i Afghanistan och på ­andra håll i värl­den.

– Vi vill visa vilka möjligheter vi kan erbjuda ­Nato, säger han.

Nu i eftermiddag vet vi om Nato lyckats samla sig till ett svar som kan stoppa ­Putin.

Undrar om Obama och ­någon annan stannar för att spela ­banan på lördag?