Sverige tappar inflytande utan Bildt och Borg

Carl Bildt (M) och Anders Borg (M)
NYHETER

Alldeles bortsett politiska värderingar går det inte att blunda för att Sverige tappar i inflytande i världen när Carl Bildt och Anders Borg slutar som ministrar.

Båda har haft högt anseende och stort genomslag internationellt.

I en annan värld hade Löfven låtit dem fortsätta.

När New York Times häromdagen sammanfattade hur det gått för Sverige under åtta år av alliansstyre var det två saker man särskilt nämnde.

Att Sverige klarat den ekonomiska krisen bättre än något annat land i västvärlden och att Sverige trots sin relativa litenhet spelar en framträdande diplomatisk roll i världen.

Dessa framgångar personifieras i väldigt hög grad av finansminister Anders Borg och utrikesminister Carl Bildt. Båda numera internationella kändisar med stor lyskraft.

Omringade

För några veckor sedan bevakade jag Natos toppmöte i Wales. Som brukligt ordnade Carl Bildt en pressträff för den få svenska journalister som fanns på plats.

När vi stod på gräsmattan och intervjuade Bildt tog det inte många minuter innan vi blev omringade av en stor skara utländska reportrar. Alla ville veta vad den svenske utrikesministern ansåg om läget i Ukraina.

I sedvanlig stil uttryckte sig Bildt rakt på sak och inte utan en portion torr humor. Det faktum att han tvärsäkert slog fast att det handlade om en rysk invasion gjorde intryck på CNN, BBC och de andra som är vana vid mer försiktiga uttalanden från toppdiplomater.

Klarspråk är ett skäl till att Bildt ofta citeras i medier världen över.

Bildt har ett internationellt kontaktnät som förmodligen är oslagbart. Inför valet noterades att Bildt har fler följare på twitter än samtliga politiska partier i Sverige tillsammans. Bland dessa många av den internationella politikens mäktigaste personer.

Hästsvansen

Därmed inte sagt att Bildt bara varit bra för Sveriges anseende. Hans långvariga, stenhårda kritik mot Ryssland har resulterat i att våra förbindelser med den mäktiga grannen i öster kylts ner rejält.

Fram till han blev finansminister var Anders Borg en doldis ute i världen. Numera är lyser hans aura minst lika kraftigt som Bildts, även efter att Borg klippte av sig hästsvansen.

2011 utsågs han av prestigetidningen Financial Times till Europas bästa finansminister. Inte rädd för att tala klarspråk om länder som misskött sina ekonomier.

När jag förra året bevakade det ekonomiska toppmötet i Davos flockades deltagarna kring Borg som flugor kring en sockerbit. Alla ville veta vilket hans recept var för att styra Sverige så framgångsrikt ur den ekonomiska krisen. Medan de flesta länder kämpade med stora budgetunderskott, negativ tillväxt och lönesänkningar kunde Borg visa upp fortsatt tillväxt, låg skuldbörda och ökade realinkomster för medborgarna. Det var lite som ett se en rockstjärna mingla bland devota fans.

Politiskt omöjligt

När Borg talade på finansministrarnas möten i Bryssel så lyssnade kollegorna på ett sätt som de inte gjort till någon svensk finansminister före honom. I ljuset av Sveriges jämförelsevis framgångsrika ekonomi är det många i utlandet som inte begriper hur svenskarna kunde rösta för ett regimskifte.

En viss berömmelse har även spillt över på Fredrik Reinfeldt som regeringschef. Merkel uttalade sig i går mycket uppskattande om samarbetet med Reinfeldt. Denne har dessutom haft en i den internationella politikens värld mycket nära relation med Storbritanniens David Cameron. Kan Stefan Löfven fylla den kostymen?

Rimligen blir det Magdalena Andersson som blir finansminister i en Löfvenledd regering. Utrikesministerposten är mer öppen. Margot Wallström är ett namn som nämnts.

Två väldigt kompetenta kvinnor men särskilt i Anderssons fall utan Bildts eller Borgs internationella lyskraft och inflytande.

Inget säger att de inte kan bli lika framgångsrika som duon Borg/Bildt men det kommer att ta tid innan Sverige åter får samma status ute i världen.

Ideologiskt och politiskt är det en omöjlighet. Men för Sveriges anseende hade det inte varit till nackdel om Löfven chockat genom att låta Borg och Bildt fortsätta på sina poster.

ARTIKELN HANDLAR OM