Skottarna ska skrämmas att rösta nej

Mest skrämmande att ingen vet vilka de verkliga följderna blir

NYHETER

Londons taktik för att hindra Skottland från att bli självständigt är glasklar.

Skottarna ska skrämmas till att rösta nej.

Risken är att effekt blir den motsatta.

Får man tro etablissemanget i Westminster så går Skottland ett öde till mötes värre än döden i fall befolkningen röstar för självständighet på torsdag.

Ekonomin kommer att krascha eftersom osäkerhet råder om allt från vilken valuta det nya landet skulle få till hur stor del av statsskulden man tvingas ta över.

Sjukvården kommer att tvingas skära ner.

Skottland kastas ut ur EU och Nato och det finns ingen garanti för att de får komma tillbaka.

Detta är bara något av allt elände som sägs drabba ett självständigt Skottland.

Jag säger inte att olyckskorparna nödvändigtvis har fel . Men det framstår som rätt genomskinligt att det är rädslan för det okända som ska få skottarna att tänka sig för en extra gång innan de stoppar ner sin röstsedel i valurnan.

Tog inte på allvar

Fram till för några veckor sedan tog det brittiska etablissemanget inte folkomröstningen riktigt på allvar. Nej-sidan ledde komfortabelt i opinionsmätningarna.

När nya mätningar visade på en övervikt för ja-sidan blev det full panik.

Sedan dess har premiärminister David Cameron, andra toppolitiker och till och med Drottningen varnat skottarna för att rösta för självständighet bara för tillfredställelsen att ge London en spark i baken.

Cameron har ömsom vädjat, ömsom hotat.

– Vi vill hemskt gärna att ni stannar kvar i vår familj, låter det ena dagen

– Det här blir ingen separation på försök. Det blir en smärtsam skilsmässa som varar för evigt, hotar han den andra.

Drottningen har sagt till skottarna att "tänka sig noga för".

Hollywood

I elfte timmen har partiledarna sockrat sitt bud genom att i ett gemensamt brev utlova "kraftigt utökade maktbefogenheter" för det parlament som Skottland redan har.

Frågan är om det räcker för de skottar som vill behålla sina oljeinkomster själva och bilda en välfärdsstat med Skandinavien som förebild.

Problemet är att ingen av sidorna egentligen kan veta vad ett ja till självständighet innebär eftersom detaljerna ska förhandlas först efter omröstningen. Vad många fruktar är en skilsmässa som får Hollywoodseparationerna att framstå som stillsamma och belevade.

Denna osäkerhet innebär oro på finansmarknaderna.

Faran med den stadiga strömmen av rikspolitiker och förståsigpåare som rest till Skottland för att propagera för ett nej är att de riskerar att ytterligare bygga på det förakt som redan finns mot överheten i söder. För många skottar är ett av huvudskälen att rösta ja att slippa rätta sig efter "idioter" i London som inte begriper något om Skottland.

Labour förlorar

Budskapet om alla problem en skilsmässa innebär må kanske innehålla viss sanning men det framförs av fel personer.

I själva verket har nog London och övriga världen minst lika stor anledning att känna oro för följderna av ett skotsk ja.

Den politiska kartan på brittiska öarna ritas om. Utan Skottland blir det i princip omöjligt för labour att i framtiden vinna ett val. De konservativa har bara ett enda mandat i Skottland.

Utan de EU-vänliga skottarna ökar risken kraftigt att Storbritannien lämnar EU ifall Cameron håller sitt löfte om en folkomröstning 2017 om medlemskapet.

Den brittiska ekonomin är en av EU:s tre största. Utan Skottland förlorar man den positionen. Och utan Storbritannien försvagas EU kraftigt.

Skrämmande

Självständighetsrörelser i Katalonien, Belgien, Italien med flera länder skulle få inspiration och en medvind av ett skotskt ja. Europas karta kan delvis komma att ritas om.

Inför omröstningen är det givet att nej-sidan överdriver nackdelarna och ja-sidan gärna plussar på fördelarna med självständighet. Men i ett större perspektiv är det mest skrämmande att ingen egentligen vet vilka de verkliga följdverkningarna kan bli.

FAKTA

Så går folkomröstningen till

Skottarna ska svara ja eller nej på en rak fråga: Ska Skottland vara ett självständigt land?

All skottar som är 16 år och registrerat sig får rösta. 4,2 miljoner har registrerat sig vilket är 97 procent av alla röstberättigade. Det inkluderar en halv miljon som bor söder om gränsen.

Vallokalerna håller öppet mellan klockan 07 och 22 (08–23, svensk tid). Samtliga som fortfarande köar vid stängningstid har rätt att rösta.

De första delresultaten väntas från klockan 04 natten till fredagen, med ett färdigt slutresultat framåt 07.30.

Vid ett ja vidtar förhandlingar om hur de praktiska detaljerna med valuta, uppdelning av statsskuld med mera ska gå till. Självständigt på riktigt blir Skottland först 18 månader efter omröstningen. (TT, Aftonbladet)