Skräcken är IS största styrka

1 av 2 | Foto: STRINGER/REUTERS
NYHETER

Mönstret från Irak upprepas nu i Syrien. Hundratusentals är på flykt.

IS har satt sådan skräck i befolkningen att de inte ens behöver strida för lägga under sig nytt territorium.

Gruppen har i dag en makt långt utöver sin reella styrka.

En ny tragedi är på väg att utspela sig. På bara några dagar har över 100 000 kurdiska flyktingar strömmat över gräsen till Turkiet. Ett 60-tal byar i norra Syrien har tömts på sin befolkning.

IS uppges använda tunga vapen som artilleri och tanks, förmodligen amerikanska vapen som man tagit från den irakiska armén. Men rapporterna om egentliga strider är få. Det räcker med att IS hotar med att de är på väg för att människor ska fly. Sådan skräck har deras propagandavideor av halshuggningar och nackskott skapat.

De kurdiska rebellerna vädjar nu till USA att ingripa och bomba IS ställningar för att hejda deras framfart.

Det är bara någon vecka sedan president Barack Obama meddelade att USA ser IS som ett strategiskt hot mot supermakten och att målet är att decimera dessa styrka och slutligen krossa gruppen. Därför är USA berett att vid behov bomba IS även inne i Syrien.

Inte ensam

Men USA vill inte ensamt göra jobbet. Därför bygger man upp en internationell koalition mot IS där bland andra Saudiarabien, Turkiet och Gulfstaterna ingår. Det är samma länder som varit med om att bygga upp IS styrka genom donationer från rika affärsmän och religiösa rörelser.

IS uppges vara de mest välfinansierade av alla militanta islamister. Dessutom har man utropat en stat, ett islamskt kalifat, av de områden man intagit i Syrien och Irak. Något som gett dem ett högre mål och som lockar till sig nya rekryter.

Frågan är om någon grupp någonsin lyckats lika bra med sin propaganda som Islamiska staten. Det är något för pr-konsulter att studera i generationer framöver.

Den allmänna uppfattningen i arabvärlden efter IS snabba framryckning i Irak under sommaren verkar vara att de är mer eller mindre oövervinnerliga. Alla är livrädda för denna oerhörda kraft.

Skräckfaktorn

Men hur starka är de egentligen?

CIA reviderade visserligen nyligen sin tidigare beräkning där IS antogs ha 10 000 beväpnade soldater till 30 000. Det är hyfsat stor grupp men ändå långt mindre än de reguljära arméerna både i Irak och Syrien.

En bidragande orsak till IS styrka är att de är betydligt mer motiverade än många av de reguljära soldaterna. Ungefär hälften av IS soldater påstås komma från de arabiska grannländerna. Ungefär 2 500 är människor med anknytning till Mellanöstern som levt i Europa och har EU-pass.

Men även om man tar hänsyn till det är det svårförståligt hur de kan lägga under sig så stora territorier på kort tid. Här är skräckfaktorn viktigare än något annat.

För ett år sedan var IS bara en av flera grupper av militanta islamister som strider i inbördeskrigets Syrien. Man slogs mot diktatorn al-Assad men också mot andra rebellgrupper som inte bekänner sig till IS barbariska tolkning av islam.

I somras överraskades alla av gruppens offensiv i Irak där man lierade sig med sunnimuslimska milisgrupper som känt sig missgynnade av den shiadominerade irakiska regeringen. På kort tid la man under sig nästan hela norra Irak.

Med rätt motmedel borde det inte vara omöjligt att driva ut IS lika fort som de kom.