Bildts sista föreställning

1 av 6 | Foto: PONTUS ORRE
NYHETER

Bildt dröjer sig kvar. Svarar utan en tillstymmelse till irritation på samma fråga för tionde gången.
Det är som han inte vill att det ska ta slut. Han vet att det är en epok som snart är över. Det här är hans avskedsföreställning som utrikesminister.
Ändå tror jag inte vi sett det sista av Carl Bildt i offentligheten.

I honom har Sverige haft en tung röst i den internationella politiken. Vi har spelat i en tyngre viktklass än vad vår storlek egentligen tillåter. Observationen en amerikansk diplomat gjorde i läckta wikileaksdokument att Bildt är "en mellanstor hund med en stor hunds attityd" var en träffande och inte osann beskrivning.

Utrikesministern har precis gjort bokslut över sina åtta år i Arvfurstens palats trots att han den mesta tiden befunnit sig någon annanstans. Själv säger han sig inte, i motsats till Hillary Clinton, hålla räkningen på hur många resor han gjort eller hur många länder han besökt. Men det är många. Och de han besökt har han koll på.

Afghanistan tio gånger, Ukraina åtta gånger bara i år och så vidare. Bryssel ligger i topp följt av Baltikum och Norden.

Farligare värld

Bildt egen observation är att han lämnar en betydligt farligare värld efter sig än den han kom till på hösten 2006.

Han försitter inte detta sista tillfälle att vara tuff mot Ryssland som han kallar "revisionistiskt" och anklagar för att två gånger ha invaderat Ukraina.

– Jag ser ett auktoritärt och anti-västlikt Ryssland en bra tid framöver. Den lägre tröskeln för militärt våld är som ett eko från gångna tider. Skulle Ryssland lyckas med sina ambitioner i Ukraina innebär det nya faror för Europa.

I Mellanöstern ser Bildt det andra stora hotet, en framväxande extremism och fanatism.

– Vi måste våga se sanningen som den verkligen är. Vi lever i en mycket farligare värld.

Lejonsköldska salen på Utrikespolitiska Institutet är fylld till sista plats. Medelåldern är hög. Det sitter mer än en gammal ambassadör i publiken. Men här finns också unga forskare som kanske drömmer om en diplomatkarriär.

Med kunskapen och klarsynen hos en person som ägnat nästan hela sitt vuxna liv åt internationell politik betar Bildt av frågor om allt från Sveriges närmande till Nato till Kinas nya roll i världen. Med en sedvanlig blandning av humor, ironi och gravallvar.

I den här församlingen kan det som följer på hans anförande inte kallas för annat än stående ovationer.

Några misstag?

Medan publiken troppar av dröjer sig Bildt kvar för en sista drabbning med journalistkåren. Det syns på hans ansiktsuttryck att det är många konkurrerande känslor som rör sig i kroppen.

Vemodig? Jodå, Bildt medger att han nog kommer att sakna vissa bitar i jobbet. Som att smågnabbas med journalister.

– Det har jag alltid uppskattat.

Han är som en stor idrottsman som precis gjort sin sista match. Karriären flimrar förbi.

Har han gjort några misstag?

Jodå, det har han säkert men han kommer inte på något just då.

På frågan vem som kommer att sakna honom mest kommer ett något överraskande svar, Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov som representerar den nation som Bildt skällt mest på under sin ämbetsperiod.

– Han tycker om att få lite mothugg.

”Sen blir jag ju pensionär”

Den givna frågan om vad han ska göra nu ställs i ett otal olika varianter utan att vi får några andra svar än att Bildt ska resa till Visby på konferens i helgen och att han kvar uppdraget som ordförande för globala internetfrågor vilket kommer att ta honom till Seoul och Ottawa i den nära framtiden.

– Sen blir jag ju pensionär, säger Bildt och ler finurligt. Det bästa med det är halva priset på resor med Arlanda Express.

Men det där med pensionär ska man nog ta med en nypa salt. Bildt är inte en sådan som pensionerar sig. På frågan om han efter ett eventuellt nyval kan tänka sig bli utrikesminister igen svarar han inte nej utan "det får du fråga den som i så fall blir statsminister om".

Till slut ebbar frågorna ut men Bildt verkar fortfarande inte ha någon brådska. Så småningom greppar han sin svarta pärm och det slitna ipad-fodralet och går med hustrun Corazza ut till den väntande Säpobilen. Mörkret har redan sänkt sig. Han vecklar in sin långa lekamen i baksätet och åker iväg.

Men vi har knappast sett det sista av Bildt i offentligheten.