Den inre fienden är terrorismens nya ansikte

Liknande dåd kan hända i Sverige

1 av 91
NYHETER

Gruppen är liten men de finns över hela Västeuropa.

Medborgare som i islams namn strider i Syrien eller Irak och sedan återvänder ännu mer radikaliserade till sina hemländer.

Denna "inre fiende" verkar vara den nya terrorns ansikte.

Att de två bröder som misstänks ha genomför terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo sedan tidigare är kända av polisen kommer inte som någon överraskning. Åtminstone en av dem är tidigare dömd för terrorbrott efter att han rekryterat stridande till Irak. Enligt vissa uppgifter ska han själv ha rest till Syrien.

Om detta verkligen är de skyldiga gärningsmännen så passar de väl in i de nya terroristernas profil.

Människor med rötter i Nordafrika eller Mellanöstern som är uppväxta i demokratiska samhällen i Västeuropa men utan att ha sugit upp några av de värderingar om personlig frihet, pressfrihet och tolerans som lärs ut i våra skolor.

Istället känner de sig exkluderade från samhället de lever i. De ser de dessa friheter som en fiende till islam. De ser hela västvärlden som en fiende som lägger sig i politiken i muslimska länder, griper och torterar muslimer på lösa grunder och smädar religionen.

Växande grupp

De starkt radikaliserade islamisterna är en mycket liten grupp. Av dessa är det ännu färre som är beredda att genomföra terrordåd. Men som vi såg i Paris räcker det med några få personer för att attackera och såra ett öppet samhälles hjärta.

Gruppen är liten men tyvärr har den växt de senaste två åren, underblåst av konflikten i Syrien. Inbördeskriget har lockat flera tusen mestadels unga islamister i väst att resa till kriget för att strida mot Syriens diktator Bashar al-Assad.

Efter Islamiska statens, IS, framgångar på slagfältet i Syrien och Irak har ännu fler lockats att göra denna resa. Vi kan med andra ord räkna med ett växande hot framöver.

Västeuropas säkerhetspoliser har i flera år varnat för vad som händer när de stridande återvänder hem. Ofta med hemska upplevelser i bagaget och inte sällan ytterligare radikaliserade.

Dessa individer är visserligen få men tillräckligt många för att det ska vara svårt för polisen att övervaka dem dygnet runt och under lång tid efter hemkomsten.

Kan hända här

I Frankrike har över tusen jihadister rest till Syrien/Irak för att slåss. I Sverige talar Säpo om över hundra återvändare.

En attack liknande den i Paris kan lika gärna hända här. Eller i Oslo, Berlin eller Köpenhamn.

Förberedelser till terrorhandling inleds sällan direkt efter hemkosten. Det kan ta år.

Attacken mot judiska museet i Bryssel förra året var ett sådant exempel. Gärningsmannen var en fransk medborgare som tidigare stridit i Syrien. Om även attacken i Paris passar in i detta mönster är den det värsta exemplet hittills.

En av de stora frågorna i västvärlden framöver kommer att bli hur hotet från en inre fiende ska hanteras utan att hela den muslimska befolkningen stigmatiseras. Och utan att underblåsa främlingsfientliga stämningar.

Det räcker med en blick i min mejlbox för att se vilket hat som redan finns hos vissa svenskar mot muslimer. Liknande stämningar finns över hela Europa.

Samhällets vapen

Efter en attack som den i Paris är det lätt att staten överreagerar. Vilket är precis vad terroristerna vill.

Ett av samhällets vapen är lagstiftning som gör det olagligt att resa utomlands för att strida med terrorgrupper. Storbritannien har redan sådana lagar. Sverige funderar på att införa dem.

Sannolikt räcker det ändå inte.

Dessa ungdomar måste fångas upp av samhället innan rekryterare från IS och al-Qaida sätter klorna i dem.

ARTIKELN HANDLAR OM