Stor risk att vi får vänja oss vid det här

Foto: AFP PHOTO / THOMAS SAMSON
Polis evakuerar gisslan ur butiken i Paris.
NYHETER

Många parisare berättar hur de upplevde att staden tillfälligt förvandlades till en krigszon.

Tyvärr är risken stor att vi i hela Europa får vänja oss vid den här typen av scener i framtiden.

Rivaliteten mellan de två stora terrorrörelserna al-Qaida och IS kan leda till fler terrordåd.

Att resultatet av polisinsatsen är tre döda terrorister kan inte förvåna någon. De valde själva döden.

Men för utredningen av terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo är det olyckligt. Det blir betydligt svårare att få fram sanningen om vem som ytterst planerade dådet.

Det kan ha rört sig om en liten terrorcell som agerat helt på egen hand men det kan också ha varit en organisation bakom.

Uppgifterna att den äldre av de två bröderna 2011 besökte Jemen och där fick terrorträning indikerar att det mycket väl kan vara al-Qaida på Arabiska halvön som dragit i trådarna.

Denna gren av al-Qaida har länge riktat hot mot Charlie Hebdo. De kan ha haft särskilda skäl till att genomföra attacken just nu.

Sedan ett drygt år tillbaka pågår en maktkamp mellan al-Qaida och utbrytarorganisationen Islamiska staten, IS, (tidigare al-Qaida i Irak) om vem som är störst, värst och bäst.

Sällsynt barbariska

IS har genom att förvandla sig till mer av en armé än en ren terrorgrupp, sedan i somras skördat stora framgångar på slagfältet i Irak och Syrien. Man har lyckats bilda en islamsk stat, ett kalifat, där man infört sina egna lagar.

Genom propagandafilmer på nätet och halshuggningar av västerländska journalister och biståndsarbetare som hållits som gisslan har uppnått rykte som en sällsynt barbarisk grupp. Detta har lockat många radikaliserade muslimer från Europa att resa till Mellanöstern för att slåss på IS sida.

Samtidigt har al-Qaidas popularitet bland unga, militanta muslimer minskat kraftigt. Al-Qaida anses representera det gamla och förlegade.

Detta har varit ett bekymmer för Usama bin Ladins arvtagare Ayman al-Zawahiri. Lägre popularitet innebär färre rekryter och mindre pengar från rika arabiska bidragsgivare.

Militant islam är en politisk ideologi med rötterna i början av förra seklet. Den har få möjligheter att nå makten på normal väg. Den är helt enkelt en alltför marginell rörelse. Strategin är att nå målet via våld och terror.

Vill höja sin profil

Al-Qaida har ett behov av att visa att man är lika duktiga och grymma som IS. Genom att försöka tysta en tidning som de anser kränker islam kan al-Qaida åter höja sin profil och öka attraktiviteten bland militanta muslimer.

En som noterat den här problematiken är Spaniens inrikesminister Jorge Fernandes Diaz.

– Helt klart pågår en kamp mellan al-Qaida och IS om att vara ledande i terror, säger han till AP. Det ökar risken för attacker i Europa.

Det är ett skäl till varför terrordåd kan bli vanligare även på våra breddgrader. De är redan skrämmande frekventa i ett dussin muslimska länder som Irak, Nigeria och Pakistan. Bara under november dödades över 5 000 människor i över 600 terrordåd.

Stridit med IS eller al-Qaida

I nästan varje västeuropeiskt land finns några hundra radikaliserade islamister som har viljan och i vissa fall förmågan att genomföra terrordåd.

Individer som kontinentens säkerhetstjänster pekar ut som särskilt troliga gärningsmän är de som återvänt efter att ha stridit med IS eller al-Qaida i Syrien och Irak.

När de ser vad deras kamrater i Paris lyckades med finns möjligheten att de själva känner en ökad press att agera.

Precis som i fallet med de två bröderna i Paris handlar det ofta om personer som agerar i religionens namn utan att för den skull själva vara särskilt religiösa eller kunniga om islam.

Brittiska underrättelsetjänsten beskriver dem som sökande, i en personlig kris. De letar efter en mening med livet. De radikaliseras av rekryterare eller på nätet.

Unga män som fungerar som "nyttiga idioter" åt ledningarna i IS och al-Qaida i deras maktkamp.

ARTIKELN HANDLAR OM