Blir ingen enkel promenad för Hillary

Foto: AFP
Hillary Clinton kandiderar till att bli USA:s nästa president - och i så fall den första kvinnan på posten.
NYHETER

Vägen till Vita huset blir ingen enkel promenad för Hillary Clinton.

Motståndarna kommer inte att sky några medel för att krossa henne. Alla gamla skandaler kommer att vevas igen. Nya grävas upp.

Ändå känns det i nuläget som USA nästa år får sin första kvinnliga president.

I den två minuter och 18 sekunder långa premiärvideon för hennes kampanj går det nästan två minuter innan Hillary dyker upp för första gången.

Det vi ser är en ny Hillary Clinton jämfört med kampanjen 2008. Den ödmjuka, lyssnande kandidaten som inte tar sin nominering för given. En mänskligare Hillary.

– Jag vill förtjäna era röster, säger hon. Jag vill vara er förkämpe.

Det tar nästan en minut innan den första vita personen dyker upp i videon. Ett tydligt budskap om att Hillary vänder sig till alla amerikaner. Även det homosexuella par som är med i premiärvideon.

En annan tydlig markering är att maken och tidigare presidenten Bill Clinton lyser med sin frånvaro. Hillary står på egna ben. Åtminstone utåt.

Hillary Clinton, 67, är i nuläget ohotad i racet att ta hem det demokratiska partiets nominering till presidentkandidat. Men det trodde hon och de flesta andra också inför valet 2008. Då förlorade hon till en då okänd Obama.

Den här gången tar Hillary inte ut några segrar i förskott. Det gäller för henne att vinna stort i de första primärvalen i Iowa och New Hampshire för att inte ge mindre namnkunniga uppstickare en chans.

Utmaning nummer två blir sedan att nå hela vägen fram till Vita huset. Där blir motståndet mycket tuffare även om hon i nuläget leder väldigt klart mot samtliga republikaner som väntas kandidera.

Värst blir den hatkampanj hon kommer att utsättas för av republikanerna och olika rörelser som står långt till höger i amerikansk politik. För dem är Hillary ett rött skynke på precis samma satt som maken Bill en gång var det.

Kampanjen Stop Hillary har redan dragits igång och vi kan vara säkra på att rika affärsmän kommer att ösa in pengar i andra rörelser som har som enda mål att smutskasta Hillary Clinton så mycket att till och med en högerrepublikan kan te sig mer attraktiv i mittenväljarnas ögon.

Hillary Clinton har med sig ett antal kontroverser och skandaler i bagaget.

Whitewaterskandalen där det påstods att presidentparet tjänat pengar på skumma fastighetsaffärer.

Monica Lewinsky-affären då maken Bill hade en relation med den unga Vita hus-praktikanten. Den svärtade ner namnet Clinton.

Hillarys misslyckandes totalt med att genomföra en hälsovårdsreform under sin tid som rikets första dam.

Terrorattacken mot USA:s konsulat i Benghazi i Libyen 2012. Republikanerna fortsätter försöka hävda att de fyra amerikanska diplomaternas död orsakades av att Hillary inte lytt rådet att förstärka säkerheten.

Hillary använde som utrikesminister ett personligt e-post konto för sina jobbmejl. Enligt kritikerna för att försvåra insyn.

Inga ansträngningar kommer att sparas för att gräva fram fler skandaler, verkliga eller påhittade. Hillary kommer att få det extremt hett om öronen.

Kändisskapet är en av Hillarys största tillgångar. Det är få amerikaner som inte vet vem hon är.

Men det faktum att hon varit med så länge i politiken verkar också till hennes nackdel. Hon ses som en del av det politiska etablissemanget i Washington som så många amerikaner ute i landet älskar att hata.

Samtidigt går många av USA:s storstäder åt vänster. Frågan om homosexuellas rätt att gifta sig blir allt mindre kontroversiell. Längtan efter att en kvinna äntligen ska få ta över stafettpinnen i Vita huset är stark i vissa kretsar.

Zlatan vill mest av allt vinna Champions Leauge. Hillary vill mest av allt bli president.

Lägger man ihop för- och nackdelar talar mycket för att Hillary Clinton chanser att till slut få uppleva den dröm hon burit på i så många år är större än Zlatans.